https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРегионалната строителна инспекция ще провери състоянието на мълниезащитната система на стадион „Дунав“

Регионалната строителна инспекция ще провери състоянието на мълниезащитната система на стадион „Дунав“

Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена днес в спортен комплекс „Дунав“. Представители на компетентния орган- РДНСК, на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница. Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса.

С договор от 2018 г., сключен при предишното управление на Община Русе, спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер. Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба за изправността и безопасността му следи РДНСК.

Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.
Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби.

Община Русе ще осигури психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от СК „Дунав“. Към настоящия момент по информация на завеждащия интензивното отделение на УМБАЛ „Медика“ състоянието на второто пострадало дете остава тежко. То е поставено на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X