https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниДанаил Ковачев: Историята ни написа отличен за Съединението, но днес на 6...

Данаил Ковачев: Историята ни написа отличен за Съединението, но днес на 6 септември можем ли отново да се борим за шестица

138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязана в Русе с празнична церемония и полагане на венци пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Инициативата беше организирана от Община Русе, а сред официалните гости бяха областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев.

„Днес препрочитаме една от най-паметните страници в новата българска история. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е много повече от поредния празник в календара ни, то поставя началото на истинската ни свобода като обединен народ, доказал за пореден път, че чуждите интереси не могат реално да ни разединят. Вярвам, че смисълът на днешния празник не е в показното търсене на национална гордост от миналото ни, а в стремежа да съхраним и предадем заветите на героите от 6 септември 1885 година и Сръбско-българската война. Именно заради това е важно да осъзнаем, че Съединението е еднократен акт, който обаче постоянно изисква отстояване“, каза Ковачев в словото си.

„Сякаш не случайно началото на политическия сезон е през септември, броени дни преди днешната дата. Може би това е така, за да си спомним всичко онова, за което сме се борили като народ. Днес често ставаме свидетели на политическо надприказване и издребняваме в междуличностни ежби, подкопаващи силата на държавността и усещането за нормалност в живота. Нека не забравяме, че приоритет пред истинския държавник са предизвикателствата на настоящето и работата за тяхното разрешаване. Ясно е, че историята ни написа отличен за Съединението, но днес на 6 септември можем ли отново да се борим за шестица. Мисля и се надявам, че отговорът е да и той отново зависи от това дали ще позволим разногласията между нас да надделеят и ще допуснем ли чуждо вмешателство в политиката ни и дневния ред на обществото. Затова освен да почитаме героите си и да подхождаме отговорно и разумно в действията си. Адекватното познаване на миналото ни, зрелостта ни като нация и способността да бъдем единни в името на по-доброто и достойно утре са реалният гарант за успеха на България“, допълни още областният управител.

„Считам, че днес е специален празник на тези, които продължават с общи усилия да допринасят за реализирането на най-отговорните национални задачи, превръщайки страната ни в модерна и просперираща държава, заслужила своето уважение на световната политическа карта. Разделяни неведнъж от интересите на Великите сили, ние доказахме, че никога няма да позволим да гледаме отстрани и да бъдем безучастни, докато някой друг се опитва да решава вместо нас собствената ни съдба“, заяви Данаил Ковачев.

Слова произнесоха още кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

По традиция бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска Света Митрополия.

Присъстващите имаха възможността да чуят части от текста на Възванието на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението, както и стихотворението „Покойници“. В знак на признателност бе строен почетен караул, който бе приет от началника на гарнизона и командира на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В събитието участваха представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев изпълни множество празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. По традиция честването завърши с поднасяне на венци и цветя. Водещ на събитието беше Косьо Станев.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, народните представители Георги Кръстев и Златан Златанов, бившият заместник областен управител и парламентарният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Синан Хебибов, ръководители на институции от региона, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров, заместник-председателите на Окръжен съвет Гюргево Елисабета Михалча и Кристиян Анкулеску, представители на Община Гюргево, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X