https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХампарцумян: Няма картел в банковия сектор, там конкуренцията е кървава

Хампарцумян: Няма картел в банковия сектор, там конкуренцията е кървава

“Няма картел в банковия сектор, там конкуренцията е кървава”, каза в студиото на „Събуди се” банкерът Левон Хампарцумян.

“Големите банки чакат коя ще мигне първа, за да вдигне и лихвите по депозитите, парите ще започнат да струват повече, но и кредитите ще поскъпнат”, каза Хампарцумян.

“Новата услуга, която дава възможност за теглене на пенсии и заплати без банкови такси, е предназначена за най-бедната част от населението”, посочи той и допълни: „Бих натекъл мярката добронамерена, но трудна за изпълнение”.

“Ако у нас се въведе таван на цените на основни хранителни продукти, това неминуемо ще доведе до редица не толкова благоприятни последици като например понижаване на качеството, пълно е и с намаляване на грамажа, за да се запази цената”, категоричен е експертът.

“В отговор на инфлацията във Франция блокират цените на 5 000 основни продукта, използвани в ежедневието. Търговци там алармират, че френските потребители купуват все по-малко стоки от първа необходимост, заради високите разходи за живот. Във Франция вече се наблюдава нов вид инфлация, която “маскира” реалното увеличение на цената на даден продукт.

Никъде няма чист пазар, това което регулира цените са контрола и конкуренцията, нашият пазар е малак, лесно се картелира, но не предполага и големи икономии от мащаба, затова нещата са малко по-скъпи”, каза той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X