https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕто какво свърши за Русе през мандата си кметът Пенчо Милков

Ето какво свърши за Русе през мандата си кметът Пенчо Милков

Отчет за изпълнението на Програмата за управление на Община Русе за мандат 2019-2023 г. ще представи кметът Пенчо Милков пред общинските съветници на сесията на 21 септември. Документът от над 270 страници включва детайлно свършеното в различните сфери на дейност на общината както в Русе, така и в малките населени места.

Ето как обобщава програмата си за управление през изминалите четири години кметът Пенчо Милков:

„Последните четири години ни изправиха пред поредица от кризи, политическа и финансова нестабилност, но това не отслаби нашата решимост да осигурим развитието на Русе и на общността ни.

С активност и множество инициирани срещи издействахме държавни средства за русенската кауза от всяко от непрестанно сменящите се правителства. Като най-голям успех считам превръщането на проблемите и възможностите на Русе в национални приоритети. Държавата най-сетне призна стратегическата важност на магистралата Русе-Велико Търново, избрани бяха изпълнители и очакваме строителството ѝ да започне в кратки срокове. Русе бе посочен и за най-добрата локация за изграждане на третия мост над Дунав – решение, търсено и желано от гражданите и бизнеса години наред. Изпълнението на двата национални проекта в съчетание ще изнесат транспортната ни свързаност със страната и Румъния на ново ниво.

Освен обществено важните въпроси, силно ни занимаваха проблемите на отделния човек. Община Русе се утвърди като първенец не само по брой, но и качество на социалните си услуги, с които ежедневно се грижи за деца, възрастни, хора с увреждания и социално слаби. Създадохме нови начини на подкрепа– социални жилища за работещи с ниски доходи, грижа за деца бежанци, за лица с деменция и с психични увреждания, както и за възрастни с физически увреждания.

На всеки третокласник в Русе вече е осигурено от общината безплатно обучение по роботика и софтуерно кодиране в училище. Въведохме еднократна помощ при второ дете и близнаци и подкрепихме над 450 семейства. Предоставихме еднократна помощ на лица с доказани неотложни здравни, образователни и социални нужди. Подкрепихме приемни родители със средства за почивка и увеличихме с 20% бюджета на програмата за асистирана репродукция. Това помогна на 154 русенски двойки да се борят за сбъдването на най-голямата си мечта.

През последните години разкрихме три нови яслени групи. Във всички детски ясли бе въведено еднакво меню. Сградата на Детска млечна кухня бе изцяло ремонтирана и открихме нов неин пункт. Започнахме програма за ежегодни безплатни прегледи на детските зъбки в яслена възраст и на очите на децата в детските градини. Наблегнахме и на профилактиката на гръбначните изкривявания в ученическа възраст.

Чувствително подобрени са комуналните услуги. Направихме общинските предприятия по-силни и самостоятелни – наехме нови служители, повишихме възнагражденията и закупихме десетки нови машини. Община Русе пое част от грижата за обществената хигиена и зелената система. Създадохме и специализирана бригада за ремонт на тротоари, след като години наред липсваха нужните специалисти. Така възстановихме емблематични за Русе места – градинките при Американското пазарче и зад площад
Дунав, шадравана пред НЧ „Захари Стоянов“, направихме и големия ремонт на алеите и осветлението в Парка на възрожденците. За 4 години ремонтирахме междублоковите пространства на повече от 90 блока и кооперации в различните квартали.

Строим третата в България анаеробна инсталация, в която ще се извършва безкислородното третиране на биоразградими отпадъци. Новите контейнери за общия битов отпадък, които осигурихме, го предпазват от мокрене, което спести значителни разходи на общината за такси на регионалното депо. Инициирахме промени в работата на сепариращата инсталация, с което се постигна до 8% отсортиран отпадък. Русенци разполагат с допълнителни контейнери за текстил и строителни отпадъци. Отворихме
първите два мобилни центъра за разделно събиране на широк спектър от отпадъци от домакинствата. Раздадохме компостери на желаещите в малките населени места, града, училищата и детските градини.

За първи път Русе отчете по-малко дни със запрашаване от нормата за големите градове. Регистрирахме общински кладенци, от които черпим многократно по-евтина вода и мием с общинските машини и препарати по график. Активно работим по програмата за безплатна смяна на старите отоплителни уреди на русенци с нови. Общинските станции за измерване на въздуха вече са 5 (заварихме две). Наехме и допълнителна станция от Община Белене, която бе дооборудвана със система за анализ на органични съединения. По наше настояване „Топлофикация Русе“ изгради сероочистваща инсталация. Поставихме видеонаблюдение на потенциални промишлени замърсители. Създаден бе екологичен кадастър с подробна информация за предприятията и веществата, които влизат и излизат от тях. Заедно с русенци неколкократно спирахме неподходящи инвестиционни намерения.

Организирахме залесителни програми и подпомогнахме десетки доброволчески инициативи. Започнахме с микрозалесяванията в кварталите. Основен партньор сме за засаждането и поддържането на Новата гора на Русе.

Общинското дружество пое обслужването на 9 от линиите на градския транспорт. Целта е то да стане единствен превозвач, което ще подобри качеството на транспорта. Затова непрекъснато обновяваме автопарка – закупихме 20 нови електробуса, 24 използвани автобуса, очаква се доставката и на 15 чисто нови тролея от Чехия. Допълнително закупуваме и тролейбуси, инсталираме система за видеонаблюдение и отчетност на пътниците. Ремонтирани са таблата за известяване на пътниците по спирките. Започнахме да разработваме и Генерален план за движението, какъв е липсвал в града от десетилетия.

При встъпването си в длъжност заварих и много проблеми с изоставената във времето инфраструктура – не само в кварталите, но и в общинските имоти. Така се заехме и извършихме десетки ремонти на занемарени с годините общински помещения и сгради, пенсионерски клубове, читалища, културни институти, детски градини и ясли.

Започнахме изграждането на нова детска градина в центъра на града, скейт площадка и многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта. С допълнителните средства, които осигурихме, както и нов изпълнител, ще продължи и строителството на спортна зала с басейн в кв. Дружба.

Завършихме успешно започнатите преди нас рискови инфраструктурни проекти с европейско финансиране – рехабилитацията на бул. „Липник“, „Трети март“ и Сарайския мост, ремонта на Пантеона, изграждането на кейовата стена, рехабилитацията на кея.

Осигурихме над 22 млн. лв. общинско, национално и кредитно финансиране за мащабната програма за асфалтиране. Активно работим за подобряване на средата в кварталите, където не бе ремонтирано от години. Сключихме тристранни споразумения с ВиК и изпълнителите на Водния цикъл, по силата на които избрахме изпълнители, и правим основен ремонт на платната и тротоарите на 24 улици и участъци от улици в Русе и кварталите Средна кула и Долапите.

Възстановихме връзките си с побратимените градове и създадохме нови полезни контакти. Гостуваха ни посланици и дипломати от над 30 държави в Европа, Азия и Африка. С активността си привлякохме нови 4 световни компании в Русе. Подкрепихме местни бизнеси, които осезаемо увеличиха производителността си. Работим за обособяването на индустриална зона с единно ръководство и в Русе, въз основа на меморандума за сътрудничество, който сключихме с Тракия икономическа зона.

Въпреки че през целия ни мандат в България не бяха отпуснати средства по оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост, използвахме различни възможности. Многократно успяхме да спечелим пряко финансиране от Европейската комисия и други наднационални фондове. Успешно депозирахме и сме пред подписване на 10 проекта за над 96 млн. лв. Ръководим и други 28 проекта на обща стойност 116 млн. лв.

Поддържаме отличните си отношения с управата на Община Гюргево. Освен чести гостувания и съвместни заседания на общинските съвети, кандидатстваме заедно по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния за изграждането на паркови зони в двата града.

Разработихме и издадохме две последователни издания на Инвестиционния профил на Русе с подкрепата на русенските икономически камари. Създадохме Обществен съвет по икономически въпроси, за да се допитваме до мнението на бизнеса по ключовите въпроси за развитието на Община Русе.

Хиляди русенци попълниха анкетите ни и така заедно разработихме най-важния документ за стратегическото ни развитие – Плана за интегрирано развитие на Общината. Започнахме мащабната програма за ремонтиране на общинските жилища въз основа на приходите от продажбата на 3% от общия сграден фонд. Така успяваме да подобрим средата за живот на десетки домакинства.

Това е малка част от стъпките, които извървяхме през тези 4 години, за развитието на Община Русе. В мисията си като кмет призовах общинските съветници да следваме заедно принципите на единение, компетентност, прозрачност и почтеност. Да бъдем съмишленици, защото ни сближава нещо много силно – всички обичаме Русе.

Мисълта за тази кауза е способна да ме изведе и през най-трудните битки. Да сме заедно в успехи и изпитания, които ни поднася настоящето, и да продължим напред за бъдещето, което нашата общност заслужава“.

ОТЧЕТ_МАНДАТ_2019-2023

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X