https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКнига за историята на рода Рефетови беше представена в Русе

Книга за историята на рода Рефетови беше представена в Русе

Тази седмица в Русе бе представена книгата за историята на рода Рефетови. Книгата – „История на рода Рефетови“ e на русенския историк д-р Веселина Антонова.

Известният учен проф. Самуил Рефетов е от еврейски произход, роден през 1937 година в Русе. Проф. Рефетов е откривател на синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, който е наречен на негово име. За откритието си през 2015 г. професорът беше номиниран за Нобелова награда.

“Никой не знаеше, че съм българин от Русе, казва преди повече от 10 години в интервю световният учен проф. Самуил Рефетов и така почти повтаря репликата на друг нобелист – писателят Елиас Канети, също от Русчук.

Точно тези думи карат докторът по история Веселина Антонова да се разрови из архивите и да започне да събира парченце по парченце семейния портрет на Рефетови.

Заради желязната завеса и пълната забрана да се контактува с останалия свят, Рефетови от Щатите губят връзката си с България. След падането на комунистическия режим и развитието на технологиите, нещата се променят, обясни в “Рано в неделя” друга русенка – проф. Олга Петкова, дългогодишен преподавател в Кънектикът по информационни системи.

В годината, когато проф.Рефетов е номиниран за Нобел, се възстановява и връзката му с родния град, който той е напуснал на 12-годишна възраст. И въпреки това е съхранил езика ни с колорита на онова време.

Всъщност дядото на проф.Рефетов е второ поколение уважаван адвокат, доктор по право от Брюкселския университет, и благодарение на неговата прецизност в плащането на данъци и такси, запазени в русенския архив, става ясно точно кога фамилията напуска града – през май 1949 г. За цели 65 години.

Самата книга разказва не просто за членовете на семейството, а рисува пъстра картина на живота в Русе векове назад.

Проф.Рефетов бе отново в Русе и отнесе към Америка книгата за фамилията си – томчето, което за него е мост между поколенията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X