https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСтанислав Тодоров-Роги прави филм за протестите в Русе

Станислав Тодоров-Роги прави филм за протестите в Русе

Режисьорът Станислав Тодоров-Роги подготвя сериал за русенските събития, когато майки се опълчват на тоталитарната система у нас, разказа самият той в предаването “Денят на Фокус“ по Радио “Фокус“.

Жестоки са последствията за участвалите в демонстрациите, свързани с обгазяването на Русе – уволнения, изключвания от организации и др. “Протест е бил немислима дума, макар че това е периодът на перестройката“, напомня Роги.

“Това е била единствената стачка по време на тоталитарния режим, заедно с тази на тютюневите работници в Пловдив, която е смачкана със стрелба по демонстрантите. Има медийно затъмнение и след демонстрациите в Русе не се съобщава нищо за тях на аудиторията – нито телевизия, нито радио“, проследява хронологията на събитията Роги.

Властите тогава отричат и омаловажават протеста, като твърдят, че става дума за събиране на “шепа хора“. “Не говорим толкова за партийна, колкото за междудържавна политика – все пак заводът, срещу който русенци протестирали, е в Гюргево (Румъния). Той е създаден от съпругата на Чаушеску. Как да се повдигне този въпрос от българските отговорни фактори?“, убеден е режисьорът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X