https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПоследната суперлуна за 2023 г. изгрява на 29 септември

Последната суперлуна за 2023 г. изгрява на 29 септември

Последната суперлуна за 2023 г., известна като “Жътварска луна” (Harvest Moon), ще изгрее в есенното небе на 29 септември, 12:57 ч. българско време.

Септемврийското пълнолуние е наречено “Жътварска луна”, защото изгрява близо до залеза в продължение на няколко вечери подред, което давало на земеделците допълнителни часове лунна светлина за прибиране на реколтата до късно през нощта.

Луната ще се вижда на източния хоризонт и ще бъде в съзвездието Риби. Тя ще изглежда ярка и пълна и в двата дни преди и след това, съответно на 28 и 30 септември. Няколко вечери по-късно, в неделя, 1 октомври, Луната – по това време 90% осветена и вече в съзвездието Овен, ще свети близо до Юпитер, пише Live Science.

Кое пълнолуние ще бъде “Жътварска луна” зависи от времето. Това е име, дадено на най-близкото пълнолуние до септемврийското равноденствие.

В случаите, когато пълнолунието през октомври настъпва по-близо до равноденствието, пълнолунието през септември обикновено се нарича “Царевична луна”. Това се случва на всеки три години, а алтернативните индиански имена за септемврийското пълнолуние включват още “Луната на съхнещия ориз”, “Луната на падащите листа” и “Луната на замръзването”.

Тазгодишната “Жътварска луна” ще бъде четвъртата и последна суперлуна за 2023 г., настъпваща два дни след като достигне перигея си – най-близката точка до Земята в нейната орбита. Тъй като Луната ще бъде малко по-близо до Земята от средното, тя ще изглежда малко по-голяма и по-ярка от обикновено. “Есетровата луна” и “Синята луна” през август също бяха суперлуни, както и “Луната на Бък” през юли.

Изгряваща на около 361 000 км от Земята, “Жътварска луна” ще бъде третата най-близка суперлуна за годината.

Следващото пълнолуние ще настъпи на 28 октомври, което е известно като “Луната на ловеца”. Тя ще бъде частично затъмнена от Земята.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X