https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДийпфейк с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява...

Дийпфейк с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява във “Фейсбук”

Манипулирано видео (или дълбока фалшификация – дийпфейк*) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява в социалната мрежа Facebook, предупреждават от правителствената информационна служба.

То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия.

Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод!

От правителствената пресслужба предупреждават гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл [email protected] или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление.

*Дийпфейк (от английски: deepfake – от думите „дълбок“ и „фалшив“) или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X