https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДенков: Обща задача е да свалим инфлацията, но без рестриктивни и административни...

Денков: Обща задача е да свалим инфлацията, но без рестриктивни и административни мерки

“Има разбиране, че търговските вериги да положат усилия – те са заинтересовани България да е част от Шенген и еврозоната. Това ще и полза от тях като големи икономически оператора. Това е обща задача да свалим инфлацията от една страна, а от друга – да вдигнем потребителското доверие”, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

“Административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен резултат. Затова ще се опитаме да намерим такова конструктивно решение”, посочи той.

“В момента не обсъжда налагането на административни мерки. Следим внимателно ситуацията в държавите, които въведоха такива мерки. Затова ще се опитаме по този начин – има предварителни разговори, има съгласие. Ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените. Ще се опитаме с благородно съревнование между тях да спечелят максимално повече клиенти”, коментира министър-председателят.

По темата с продажбата на “Лукойл”, той заяви, че действително има изразен интерес за закупуване на “Лукойл”. По думите му централата е заявила, че не се водят преговори в момента, но изразен интерес има.

Денков коментира и темата с транзитните такси за руския газ. “С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с тази на втечнения газ. Идеята е да има конкуренция, за да е от полза за потребителите в края на краищата”, изтъкна министър-председателят.

Без тази такса се създава монополно положение заради цената на тръбния газ от Русия, смята още премиерът. Една от целите е да се намалят печалбите на “Газпром”, защото с тези печалби се финансира войната в Украйна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X