https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоBG-ALERT: На 29-и ноември ще бъде направен национален тест

BG-ALERT: На 29-и ноември ще бъде направен национален тест

Нов тест на системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии BG-ALERT. В сряда предупредителните съобщения бяха изпратени до огромен брой хора в София, София-област, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията. На 29-и ноември ще бъде направен национален тест, с което ще се сложи край на едномесечния тестови период. Част от хората не останаха изненадани от известията днес, но други бяха объркани какво се случва.

Точно в 12:05 ч. мобилните устройства на посетителите в голям столичен търговски център зазвъняха.

„Въпреки че знаех, се притесних. Прочетох веднага какво трябва да правя, ако евентуално друг път има реално такова известяване. Веднага мога да направя един аналог – преди пет години със съпругата ми бяхме в Япония и получихме същото известие за изригнал вулкан. Нямаше писклив звук, а само нотификация”, каза Бисер Кунчев.

Цветелин Атанасов, по-известен като българския Елвис Пресли, не беше изненадан. „Благодарение на вас, бях подготвен и не се изплаших. Напротив – чаках го с нетърпение. При моя телефон вибрацията беше повече, отколкото да се чува звукът”, поясни той.

Живеещите в София, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград получиха на телефоните си съобщение, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори и при активиран тих режим на телефона. В известието е изписано, че съобщението е тестово и не е необходимо да се предприемат никакви действия.

На пазара в Благоевград част от възрастните хора останаха объркани. Други не получиха известие. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” обаче считат всички тестове, направени до момента, за успешни.

„Както днешният тест, така и тези от предходните дни, преминават по план. Имаме информация от мобилните оператори и гражданите, чрез анкетата, която сме пуснали, че всички получават съобщенията”, коментира инсп. Георги Лукарев от ГДПБЗН.

Този четвъртък съобщения ще получат в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Предвижда се на 29-и ноември да се проведе национален тест.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X