https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария“Шефе, сметанка!” или как се става директор на студентската телевизия

“Шефе, сметанка!” или как се става директор на студентската телевизия

“Шефе, сметанката!”. Ето с това култово изречение се става директор на студентската телевизия – без нужните качества, но с любезното съдействие на ректора на Алма Матер. Пошлият сюжет се разигра неотдавна, след като стана ясно, че Башар Рахал поема студентската телевизия в Софийския университет, въпреки спорните си компетенции.

Сега неговата длъжност се изпълнява от дамата с късата пола – Цветелина Бенчева. Какви са нейните бъдещи творчески планове никой не знае. А тя… отказва да каже, пише “ФрогНюз”.

През 2018 г. ректорът на СУ Анастас Герджиков решава да назначи за директор на ТВ “Алма матер” Башар Рахал. Без знанието на академичната общност се подписва договор с куха фирма. Инвестицията е за 10 милиона, а срокът на договора е 5 г. После всичко потъва – телевизията спира да работи, телевизионното студио, оборудвано с модерна техника, на която уж да се учат студентите и бъдещите журналисти, е запечатано.

Междувременно е пуснат оня скандален клип – връх на простотията, влязла в академичните среди. В него са Башар Рахал и бъдещата директорка на ТВ “Алма матер” – Цветелина, която с къса пола и на високи токчета припка и носи на началника кафенце, сметанка и тъй… става звезда докато Рахал заглежда формите й. Ако не беше тъжно, може би щеше да е смешно.

Оказва се, че с “Шефе, кафенце!” и “Шефе, сметанката” може да се стане не просто звезда, а и изпълнителен директор на цяла медия. Но това едва ли е толкова трудно предвид факта, че медията на практика не функционира. Три години по-късно няма нито едно заседание на Управителния или Програмния съвет.

Длъжността директор се изпълнява от Бенчева от съвсем скоро. Тя заема поста, въпреки че не отговаря на нужните критерии – 5 г. трудов стаж в медия и квалификационна степен “Доктор”.

Резултатът от управлението й е следният: закриване на последните три творчески длъжности и то без знанието на Катедра “Радио и телевизия” в журналистическия факултет. Останали са само лица, които да ръководят технологичния комплекс. Как точно се създава програма без творчески екип, не е ясно. Но вероятно компетентната Бенчева е мисли по-перспективно.

Понеже не се знае много за творческите намерения на Бенчева, екипът ни реши да се свърже с нея и да попита какви точно са плановете за развитието на студентската телевизия.

Ето как протече разговорът ни:

– Здравейте, Цветелина Бенчева търся.

– Да, на телефона.

– Здравейте, Джесика Вълчева Ви се обажда от сайта ФрогНюз. Удобно ли е.

– Ох, извинявайте, какво казахте?

– Казвам се Джесика Вълчева и Ви безпокоя от ФрогНюз. Удобно ли е?

– Удобно е. Зависи за какво.

– Интересува ме какво се случва със студентската телевизия.

– Кой Ви даде моят номер и защо ми звъните на личния телефон, за да ме питате такива неща?

– Нищо не съм Ви попитала още.

– Може да изпратите официално запитване на мейла на телевизията. Благодаря Ви.

– Още нищо не съм Ви попитала.

– Но ми звъните на личния телефон.

– Този телефон ми дадоха.

– Кой Ви го даде?

– Това няма значение. С него разполагам. Не разбирам защо е тази враждебност.

– Не е враждебност. Просто ми е любопитно. Не съм много наясно как точно журналистите се докопват до личните телефони на хората. Има официални пътища, по които това може да се случи.

– Нали сте ръководител на медия? Би трябвало да знаете как работят журналистите.

– Благодаря Ви, че се обадихте. Ще очакваме официалните Ви въпроси на мейла на телевизията.

– Кажете ми телефон, на който мога да се обадя…

Разговорът приключи тук.

Освободени от творческия екип са утвърдени имена – професионалисти с опит и доказани качества – режисура на монтажа – Зина Начева, гл. ас д-р Петър Айолов преподавател по сценарно майсторство и монтаж във Факултета по журналистика и масова комуникация, д-р Десислава Сотирова, редактор в ТВ Алма матер и хоноруван преподавател във факултета.

Тримата са написали възражение и не са подписали договорите си за прекратяване. Очаква се реакция и от ректора на СУ, академичния съвет. Такава едва ли ще има. Коментира се, че Цветелина Бенчева е близка на ректора на СУ – Анастас Герджиков, избран начело на Алма матер с любезното съдействие на проф. Любомир Спасов, директор на правителствената болница и човек с близки връзки в ДПС.

Смята се, че по този начин задкулисието е влязло в Софийския университет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X