https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПирговските коледари станаха лауреати на 16-я Национален Петропавловски събор на народното творчество

Пирговските коледари станаха лауреати на 16-я Национален Петропавловски събор на народното творчество

Фолклорната група на пирговските коледари към НЧ”Кирил и Методий” в с. Пиргово, Община Иваново станаха лауреати на 16-я Национален Петропавловски събор на народното творчество. Събитието, известно като “малката Копривщица”, се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец, които бяха огласени от песните и хората на стотици пазители на българския фолклор и традиции.

Мъжете от гласовитата седморка от Пиргово за пореден път бяха оценени подобаващо за ентусиазма, с който допринасят за запазването на народните традиции и обичаи. Групата с художествен ръководител Мирослав Янакиев и членове Георги Чубуров, Дамян Кьосев, Георги Марков, Борислав Марков, Мирослав Дудев и Николай Ачев , се пребори мъжки с голямата конкуренция и бе удостоена с плакет, грамота и парична награда от 100 лв.

Началото на проявата е поставено през 1993 г. по инициатива на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец като регионално събитие, но две години по-късно съборът става национален. Провежда се на всеки две години в навечерието на Петровден.

В тазгодишното му издание се включиха близо 1700 изпълнители, които преставиха над 180 певчески и танцови изпълнения и обичаи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X