https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Изключено е да се манипулира софтуерът на машините за гласуване

Изключено е да се манипулира софтуерът на машините за гласуване

Машините за гласуване са физически защитени, те са офлайн, няма как да се вкара друг код по време на изборите.“ Това заяви заместник-председателят на Държавна агенция “Електронно управление” Красимир Симонски пред bTV.

От “Електронно управление” са извършили процеса на комбиниране от изходния код към реалния код. Това е станало под надзора на най-добрите експерти, които са гарантирали, че изходният код не е променян. Създаден е отпечатък на системата и е генериран т. нар. хеш код, който показва, че не е манипулиран софтуерът.

Симонски посочи, че този код е публичен и всеки гражданин може да го види. Той гарантира, че дори един бит от кода да бъде променен, това ще бъде отразено. “Машините са тествани при всякакви условия”, каза Симонски, според когото единственият вариант да се навреди на машините е физическо посегателство.

“По-големият брой секции за гласуване в чужбина би трябвало да има отражение на броя на гласувалите, но невинаги големият брой секции означава по-голяма избирателна активност. През 2014 г. с по-малко секции са гласували 134 000, а през 2017 г. с повече секции са 118 000 души са пуснали гласа си зад граница”, каза Даниел Пейчев от “Българска асоциация по изборни системи”.

Заместник-председателят на Държавна агенция “Електронно управление” очаква повече хора да преодолеят страха си и да гласуват машинно. Що се отнася до образуването на опашки пред секциите в чужбина, “то е предвидено как да се справим, има вариант и с гласуване с хартиени бюлетини”, каза Симонски.

Пейчев обясни, че гласовете от чужбина са формирали в 10 народни събрания общо 19 мандата. Той направи следното сравнение – ако махнем гласовете на българите в чужбина, “Има такъв народ” щеше да е с 3 мандата по-малко, а Демократична България с 1 мандат, тоест картината на тези избори ще е сходна с тази на предишните.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X