https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе има следваща вълна на COVID-19, ако ваксинацията не завърши до края...

Ще има следваща вълна на COVID-19, ако ваксинацията не завърши до края на лятото

Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Това каза служебният здравен министър при представянето на Националния план за справяне с пандемията.

„Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза Кацаров.

Дали вълната ще е в края на лятото, или есента към днешна дата не може да се прогнозира, допълни той.

Планът се основава на няколко принципа – направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект.

Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази, сподели БТВ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X