https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиДейности по почистване и укрепване на дерето до манастир „Света Марина“

Дейности по почистване и укрепване на дерето до манастир „Света Марина“

Предприемането на спешни дейности по почистване и укрепване на дерето в близост до манастира „Света Марина“ край село Каран Върбовка бяха обсъдени по време на посещение на място от междуведомствена комисия, ръководена от заместник областния управител Синан Хебибов.

От огледа на комисията стана ясно още, че в участъка, който се намира в близост до манастира дерето е затлачено от кални наноси, камъни, дървесни и други отпадъци. Именно затова на първо време ще се започне с почистване на дерето, а след това ще се търсят начини за неговото укрепване било то с бетонни плочи или по друг екологично съобразен начин. Целта е да се избегнат бъдещи наводнения на Светата обител, които биха нанесли значителни материални щети. За съжаление, в близкото минало е имало такива инциденти и храмът към манастира не веднъж се е оказвал буквално под вода. Материални поражения е имало дори за иконостаса, а една от жените, грижеща се за опазването на църквата сподели, че с дни не са можели да отводнят храма.

Отвеждащите водата тръби, изградени по продължението на дерето под единия от мостовете, също са проблемни. Те са частично запушени. Това се оказва и основната причина водата да преливала извън коритото на дерето, достигайки намиращата се наблизо чешма, която е основна туристическа дестинация, тъй като се счита, че водата от нея е лековита. Друг проблем в чисто инженерен план се оказва, че самата чешма е вкопана на около метър под нивото на земята и поради тази причина, когато реката прелее, аязмото бива наводнявано и остава за дълъг период недостъпно от миряните. Обмислят се и варианти за изграждане на напълно нова чешма на същото място, като просто тя вече няма да е вкопана в земята, а ще е на едно ниво с брега край близката река. Така няма да се стига до наводнения на святото място при всеки един по-проливен дъжд.

Заместник областният управител Синан Хебибов е категоричен, че ще се търсят всякакви възможности за преодоляване на проблема, и че заедно с областния управител Борислав Българинов ще направят всичко възможно за осигуряване на финансиране на споменатите дейности в най-кратки срокове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X