https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСпоред ВМРО гласуването за омбудсман трябва да бъде тайно

Според ВМРО гласуването за омбудсман трябва да бъде тайно

“Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение”, пише в становището си Асен Даскалов.

След четири неуспешни конкурса, проведени за избор на обществен посредник през 2013, 2014, 2017 и 2021 година, към момента е обявен нов такъв. Поредицата от неуспешни процедури обаче предполагат, че нещо следва да бъде променено, за да има успешно приключил избор, смятат съветниците от ВМРО.

Според председателя на групата общински съветници Асен Даскалов, трябва да се промени начинът на гласуване от старейшините при вземане на решение за избор. Към момента е предвидено това да става чрез явно гласуване с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници.

Според Даскалов обаче Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) дава възможност по определени въпроси гласуването да бъде тайно. „Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение“, пише в мотивите си председателят на патриотите в местния парламент, предава Русе Медиа.

Предложението, което юристът прави, е за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Русе. Според него причините и мотивите, които налагат нещо подобно, е възможността общинските съветници да могат да заявят волята си по силата на вътрешното убеждение, а не под външен натиск. Сред целите, които се поставят с приемането на измененията в Правилника е увеличаване вероятността да бъде избран омбудсман сред поредицата от неуспешни избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X