https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеЕдна трета от лекарите и педагозите в Русенско са имунизирани

Една трета от лекарите и педагозите в Русенско са имунизирани

На фона на надигащата се четвърта вълна на коронавируса в света тезата за задължителната ваксинация сред медицински и социални служители вече започна да се обсъжда и у нас. Държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви на брифинг на 21 юли, че според неговото лично мнение много наложително е да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора, тъй като много държави вече взеха такова решение.

На запитване на в.“Бряг“ до Министерството на здравеопазването какъв е броят на ваксинираните лекари и педагогически персонал в областта, стана ясно, че ваксинираните служители на РЗИ-Русе са 24, а от 95 лични лекари в Русенско (по данни на НСИ към 31 декември 2020 г. – б.ред.), имунизация вече имат 44 от тях. При 793 лекари в болнични заведения пък ваксинираните са една трета от тях – 243 души.

Що се отнася до педагогическия персонал в областта, преминал през имунизация, от близо 2700 педагози, ваксинираните са почти една трета – 980 души.

„Все още реакция по предложението на доц. Кунчев при нас не съм чул. Поне медицинските лица трябва да са наясно, че ваксинацията е изходът от тази болест. Да се отървем от вируса е може би силно казано все още, но поне е сигурно, че ваксините предпазват от тежко протичане на болестта и смърт“, заяви за в. „Бряг“ д-р Цветан Райчинов, председател на УС на Регионалната лекарска колегия. “Аз бях първият ваксиниран в Русе и не усещам да имам чип – така саркастично коментира д-р Райчинов конспиративните теории по темата. По отношение на броя ваксинирани медици, той поясни, че мнозина от тях са преболедували болестта и затова още не се ваксинират. А на този етап все още няма категорично становище колко време трябва да е минало след изкарване на болестта, за да се пристъпи към ваксинация.

„Областта остава една от областите над средното ниво по темп на ваксинацията в страната“, поясни за в. „Бряг“ и и.д. директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева.

Тя е категорична, че Инспекцията няма инструкция за задължително ваксиниране на медицински и социални служители. Д-р Генева обясни още, че служителите на РЗИ провеждат кампания сред учители, хората с увреждания, ваксинирали са бездомните в Русе, работят активно и с медиаторите в ромската общност за ползите от имунизацията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X