https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКСНС завърши без консенсус - кой как разчете заседанието?

КСНС завърши без консенсус – кой как разчете заседанието?

Мерки за преодоляване на нова вълна на коронавируса бяха обсъдени днес на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев. Тема на срещата беше и мерките срещу засиления миграционен натиск към България.

Радев свиква КСНС на фона на политическо напрежение между парламентарните партии след неуспешен първи опит за съставяне на работно правителство и настъпваща четвърта вълна на коронавируса у нас.

Десислава Атанасова: Не бива да се бави връчването на мандата

Трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура – да се връчи бързо мандата на нас, ние сме заявили, че ще го върнем веднага. Не бива да се бави връчването на мандата. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието на КСНС при президента.

Няма промяна на нашата позиция, ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, заяви още Атанасова.

Тя съобщи, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство.

Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи, каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

Корнелия Нинова: Не стигнахме до общо заключение, че актуализация е необходима

И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции, заяви председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова на излизане от заседанието.

„За” актуализация на бюджета сме, уви, май малко бяхме такива, каза Нинова след продължилото четири часа заседание на съвещателния орган. Не стигнахме до общо заключение, че тази актуализация е необходима, добави тя.

Съветът започна лошо с процедурата Кирил Петков да не бъде допуснат, подчерта още Нинова и отказа да отговори как е гласувала, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ минути по-рано заяви, че единственият, който е гласувал за оставането на служебния министър бил Христо Иванов от ДБ.

Лидерът на БСП отбеляза, че участниците в КСНС са постигнали „забележителен консенсус” за мигрантския натиск.

Манолова: Безотговорно е нежеланието за постигане на минимално съгласие

Партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. Жалко е, че не разбират отговорността си.

Това заяви председателят на ПГ на Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова след 4-часовото заседание на КСНС при президента.

Третият мандат е последният шанс да има редовно правителство. Ако не се постигне актуализация на бюджета служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг, каза още Манолова.

Естествено, че подкрепих участието на Кирил Петков в КСНС. Неговият доклад беше важен, каза още Манолова.

Христо Иванов: ПГ на ДБ се събира утре и ще реши за бюджета 

Окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взето в парламента. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов след заседанието на КСНС при президента.

Иванов не отговори какво точно се е случило на съвета, но подчерта, че са били обсъдени всички кризи, с които страната ни се сблъсква. От думите му стана ясно, че в ДБ ще вземат решение дали да подкрепят актуализация на бюджета колективно. ПГ утре се събира и ще вземе окончателно решение, добави той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X