https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеКацаров: МЗ няма да може да осигури здравната система при нова вълна,...

Кацаров: МЗ няма да може да осигури здравната система при нова вълна, ако не се актуализира бюджетът

Ако не се актуализира бюджетът, Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще бъде изправено пред невъзможност да осигури здравната система при новата пандемична вълна, няма да има средства за допълнителната финансова помощ за медиците, както и за допълнителни ваксини и лекарства, което е предпоставка за затруднение на нейното функциониране и посрещане на нуждите на пациентите от предоставяне на адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ. Това се посочва в докладa на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по национална сигурност, съобщиха от пресслужбата на МЗ.

В документа се уточнява, че предложената актуализация на бюджета е направена на базата на прогнози за развитие на пандемията, направени през юли, но при по-неблагоприятно развитие, е възможно да възникне необходимост от допълнителни средства за осигуряване на нуждите на здравната система.

Разходите на МЗ от началото на тази година до края на юли, свързани с мерките за борба с пандемията от COVID-19, са били 442 265 462 лв., е посочил министър Кацаров в доклада си и подробно е обяснил разходването на средствата.

В началото на август е бил предоставен трансфер към НЗОК – 26 907 740 лв., за осигуряване на средства за допълнителни възнаграждения за работещите на “първа линия”.

С Решение на Министерския съвет от 30 юли 2021 г. е бил одобрен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г и се предлага увеличение на приходите по бюджета на НЗОК за 2021 г. със 134 500 000 лв. и съответно увеличение на разходите със 134 500 000 лв., припомня министър Кацаров в доклада си. Средствата са необходими за финансиране на нарастването на разходите за лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, за повишаване на цените на отделни медицински дейности и за осигуряване на адекватно финансиране в усложнената епидемична обстановка.

Актуализацията на държавния бюджет е необходима заради очакваното развитие на пандемията, като са нужни допълнителни средства, които да бъдат осигурени по бюджета на МЗ за 2021 г., в общ размер на 214 052 000 лв., се допълва още в доклада.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X