https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниИваново240 нови находки от Средновековен град Червен

240 нови находки от Средновековен град Червен

240 нови находки са открити на Средновековния град Червен през новия археологическия сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

В проучванията взеха участие археолози от РИМ – Русе, външни специалисти, ученици и доброволци под ръководството на Светлана Великова (РИМ – Русе), Велина Жекунова и доц. Деян Рабовянов (НАИМ – БАН).

Изследваната площ обхваща 80 м2. Усилията на екипа се фокусираха върху зоната, разположена южно от църква № 16. Там се установиха етапите на жилищно застрояване в края на ХIV – началото на ХV век. Разкриха се две сгради с цялостно запазени по четири стени и останки от по-ранни застроявания. Една от сградите е с размери: дължина – 13 м., ширина 4 м. В нейните граници е частично проучено избено помещение, което е с дълбочина 2,10 м. То е изградено на по-ранен етап и запълнено със строителни материали от разрушени сгради.

По време на археологически разкопки през 2021 година се проучиха нови две съоръжения, които са врязани в скалната основа. Около изсечено в скалата корито има отвори за дървена конструкция. Някои специалисти ги определят като останки от тъкачни станове, използвани от жителите на средновековния град.

В резултат от проучването са придобити 240 находки. Сред тях са открити сребърни и медни монети от управлението на цар Иван Шишман през ХIV в., железни токи, бронзови копчета и железни инструменти. Сред находките е изкусно изработена ажурна висулка, част от нагръден накит.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X