https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБез вход за Пантеона навръх Съединението

Без вход за Пантеона навръх Съединението

В Деня на Съединението Пантеонът на възрожденците в Русе отваря врати с безплатен вход и демонстрация на новата мултимедия, монтирана в подкуполното пространство.

Дигиталният продукт визуализира в звук и картини различни моменти от епохата на Възраждането, пише Монитор. Съдържа анимирани снимки, рисунки на пътешественици, литографии, снимки на възрожденски деятели, графики, стари географски карти, фотоси на артефакти, обединени от музейните специалисти в девет теми.

Проектът за 360-градусова мултимедия е реализиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Той предлага нови преживявания на посетителите на националния храм-костница.

Пантеонът на възрожденците бе изцяло обновен с европейски пари. Куполът бе позлатен отново с 24-каратово злато, подменена бе фасадната облицовка, извърши се ремонт и във вътрешността на храма, постави се художествено осветление отвън.

Пантеонът е открит през 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. В храма са положени костите на Любен Каравелов, Баба Тонка и членове на семейството й, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Икономов и други наши национални герои. Техните останки са преместени от близкото възрожденско гробище, което сега е парк, и от други места в страната и са събрани в Пантеона.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X