https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСъстезателят на „Дунав“ – Русе Християн Стоянов: Искаме равни премии с олимпийците

Състезателят на „Дунав“ – Русе Християн Стоянов: Искаме равни премии с олимпийците

Сребърният медалист на 1500 м от параолимпийските игри в Токио – Християн Стоянов, няма да спре да се бори за уеднаквяването на премиите с тези на олимпийските медалисти.

Въпреки успехите си, параолимпийците получават значително по-малко финансиране за подготовката си. Премиите за спечелените отличия са в пъти по-ниски. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., Стоянов ще бъде награден с едва 16% от тази сума, или 32 000 лв.

Толкова ще получи и Ружди Ружди, който също завоюва сребро в Токио.

“Това според мен е недоразумение, което е от години наред и е време да се реши. Време е да направим нещо!”, заяви Стоянов в студиото на “Тази сутрин”.

“Единственият мотив, който виждам е, че ние не сме достатъчно оценени като спортисти… нашите постижения не са толкова високи, колкото тези на олимпийците”.

“Навсякъде по света параолимпийци и олимпийци са равни. Третирани са еднакво. Ние търсим точно това. Не става въпрос за пари, а за чест. Става въпрос за това да уважаваме труда си, да уважаваме себе си. Заради това искаме равни премии”, категоричен е той.

Дискусията за финансирането на спортистите с увреждания беше повдигната и преди 5 години, когато Игрите бяха в Рио де Жанейро.

Вчера Християн Стоянов и Ружди Ружди се срещнаха със служебния спортен министър Андрей Кузманов: “Разбира се, че той пое ангажимент. Просто той е в такава позиция, в която трябва да поеме ангажимент и го направи. Няма много време за реакция от негова страна.”, добави той.

За параолимпийците ни уеднаквяването на премиите ще е “идеалният случай”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X