https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДвама политици от България са част от досиетата "Пандора"

Двама политици от България са част от досиетата “Пандора”

Двама политици от България са част от т.нар. Досиета “Пандора” – разкрития за финансови тайни на политици, бизнесмени и други по цял свят, извършвали сделки с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки.

Това показва картата, достъпна на сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти след публикуваните снощи материали на базата на проекта Pandora Papers.

Тя сочи и че от Балканите в списъка са политици и от съседните Румъния (двама) и Сърбия (четирима), както и от Черна гора (един). В Източна Европа най-много са украинците (38 политици).

Информация, цитирана от “Хоризонт”, без да се споменава източник, сочи, че “174 от компаниите са свързани със собственици” от България.

Не се уточнява дали става въпрос за двамата споменати (но неназовани публично) политици.

Оповестяването на самоличността им може да е въпрос на още работа за консорциума, чийто партньор е платформата Bird.bg. Безпрецедентното международно сътрудничество е дало като резултат над 11.9 млн. документа, от които половината текстови, някои – с над 10 хил. страници (паспорти, банкови извлечения, данъчни декларации, корпоративни документи, договори за покупка на недвижимо имущество и много други).

Има и над 467 хил. таблици. Всички тези данни са събирани над две години и все още не е известно какво от тях изобщо ще може да се публикува или представи като база данни за публичен достъп в хода на работа, която вероятно ще отнеме години.

Двамата българи влизат в списък с 336 имена на политици и лидери – от краля на Йордания Абдуллах Втори до президента на Азербайджан Илхам Алиев, чешкия премиер Андрей Бабиш и фигури от близкото обкръжение на президента Владимир Путин – фигуриращи в документите.

Дейностите, за които става дума, невинаги сами по себе си са незаконни. В много случаи обаче могат да отведат до укриване на данъци в размер на десетки милиони долари или повече, както вероятно е в случая с чешкия премиер Андрей Бабиш. Споменатият в документите министър-председател, на когото предстоят избори тази седмица, вече обвърза разкритията с “чешката мафия” и обясни, че разгласяването на случаите от 2009 г. се прави в “много интересен” момент.

Разследването, наречено от Международния консорциум на разследващите журналисти “най-голямото в историята”, обхваща и над 130 милиардери от 45 държави, включително 46 руски олигарси, както и банкери, едри дарители на политици и партии, търговци на оръжие, “международни престъпници”, поп звезди, ръководители на спецслужби и спортни гиганти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X