https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023ГЕРБ ще подкрепи Лозан Панов на балотаж

ГЕРБ ще подкрепи Лозан Панов на балотаж

Много по-логично е ГЕРБ да подкрепи на втори тур Лозан Панов в случай, че проф. Анастас Герджиков не стигне до балотажа на президентските избори. Това обяви в интервю за „Свободна Европа“ зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

„За нас е по-важно България да има президент с качествата и профила на проф. Герджиков, отколкото да се похвалим, че сме спечелили президентските избори“, заяви той, като обаче подчерта, че „по всяка вероятност няма да сме в такава ситуация“, в която ректорът на СУ да не стигне до втория тур.

„Негово (на Лозан Панов) право е да не приеме нашата подкрепа и да обяви, че не иска нито един член или симпатизант на ГЕРБ да гласува за него“, подчерта още Дончев.

По думите му проф. Герджиков би следвало лично да води разговор за подкрепа с други партии, включително и ДПС.

Той отбеляза, че „коалиционните валентности“ в парламента ще са трудни, но при победа на ГЕРБ с 0,5% или 1% преднина е „трудно и нередно да се опитваме да съставим правителство“, докато при 5-6% разлика „трудно бихме избягали от подобна отговорност или поне бихме направили опит“.

„Има партии, с които от гледна точка на цели и приоритети имаме голямо сходство. Голяма част от тях дължат политическото си представяне на системната реторика против нас, което прави взаимодействието невъзможно или трудно приемливо от нашите членове“, отбеляза Томислав Дончев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X