https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНиколай Младенов е вторият БГ политик в Досиетата „Пандора“

Николай Младенов е вторият БГ политик в Досиетата „Пандора“

Бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият български политик, „осветен“ в Досиетата „Пандора“. Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg.

Недекларираната фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август 2013 г. – седмица, след като официално напусна българската политика и стана представител на ООН в Ирак. По 600 евро за поддръжката на дружеството са били плащани до 2018 г.

Самият Младенов подчертава пред онлайн изданието, че фирмата не е извършвала дейност: “През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”.

Попитан защо първо е започнал работа за ООН и после е учредил офшорката, той заявява, че не може да си спомни как е протекъл процеса на регистрация. bird.bg цитира и отговор от Обединените нации, според който организацията не е имала данни, че Младенов има офшорна собственост.

След работата си в Ирак, Младенов беше специален координатор за мирния процес в Близкия Изток и след това отказа да стане представител на ООН в Либия. Името му се спрягаше за евентуален кандидат-президент от ГЕРБ или премиер в правителство на партията вместо Бойко Борисов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X