https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Галъп": Румен Радев може да спечели президентските избори на първи тур

“Галъп”: Румен Радев може да спечели президентските избори на първи тур

Румен Радев печели президентските избори на първи тур. Това сочат данните от проучване на “Галъп интернешънъл Болкан”, проведено сред 1009 пълнолетни граждани лице в лице с таблети в периода от 10 до 17 октомври по поръчка на БНР.

От агенцията обаче казаха, че победа на Румен Радев на първи тур не е доминиращият вариант, а изследването не отчита събитията от последните дни.

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха миналата неделя (17 октомври), за Румен Радев биха гласували 51.2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22.5%, за Мустафа Карадайъ – 7.9%, за Лозан Панов – 6.2%, за Костадин Костадинов – 3.1%, за Милен Михов – 1.6%, за Веселин Марешки – 1.1%. С “Не подкрепям никого” биха гласували 2.7% от избирателите.

Останалите проценти се разпределят сред други кандидати, сред които личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и др., съобщава БНР.

От имащите право на глас 56.4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. Над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.

За да бъде избран президент на първи тур, в изборите трябва да са участвали половината плюс един от имащите право на глас, а за предпочитания кандидат да са гласували 50 на сто от тях плюс един.

“Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази възможност не е доминираща. Цели четири седмици все пак остават между края на терена на изследването и изборите на 14 ноември”, коментират от “Галъп интернешънъл Болкан”. Според анализаторите и президентските, и парламентарните избори е трудно да се прогнозират заради коронавируса, политическата криза и икономическата ситуация.

За изборите за парламент четете тук.

*Данните са от изследване на “Галъп интернешънъл Болкан” за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети сред 1009 пълнолетни българи в периода от 10 до 17октомври. То не отчита събитията от последните дни. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X