https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗелена светлина от Румъния за изграждането на втори мост над река Дунав...

Зелена светлина от Румъния за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе

Категорична подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и стартирането на фериботна линия с Гюргево получи областният управител Борислав Българинов при срещата си посланика на Румъния в страната ни Н.Пр. Бръндуша Предеску.

Българинов постави въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, както и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ. Идеята е по този начин регионът да се превърне във водеща туристическа дестинация по долното поречие на река Дунав. Още през следващата година се планира създаването на единен рекламен продукт за еврорегиона Русе – Гюргево, който да се използва от туроператорите.

Целта е дестинацията да стане по-разпознаваема не само на европейския пазар, но и в други континенти като Азия. Специално внимание ще бъде отделено на привличането на влогъри от цял свят, които да популяризират възможностите за отдих, а също и за инвестиции в региона. Активно ще се работи и по въпросите, касаещи културата. Има планове за съвместни концерти и арт пърформанси на открито. „Бизнесът отива там, където има развита инфраструктура и добра свързаност. Необходими са добри условия за големите инвестиции.“, коментира Българинов.

Не бе подмината и темата за по-интензивно изучаване на румънски език в училищата, но за целта трябват добре подготвени кадри, владеещи езика и искащи да преподават. За съжаление на този етап такива са дефицит в региона.

По инициатива на областния управител Борислав Българинов посланикът ще проведе среща с представители на водещи предприятия от региона, а също и с академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“. По-късно през деня тя ще посети и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В срещата от българска страна участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, основният експерт в сферата на трансграничните взаимоотношения Вероника Гечева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По време на визитата си в Русе румънският дипломат е придружаван от Аурелиа Домницеану, която изпълнява ролята на министър съветник в мисията в София.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X