https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЛокдаун от утре до края на ноември. Има ли изключения?

Локдаун от утре до края на ноември. Има ли изключения?

От утре със заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена този следобед, влизат в сила нови противоепидемични мерки на територията на страната, които остават до края на ноември. Изключения в прилагането на някои от тях ще се правят при наличие на „зелен сертификат“, който се издава на ваксинирани, преболедували, както и на хора с отрицателен тест за COVID-19.

На практика от утре се връщаме за пореден път към по-мекия вариант на локдаун с преустановяване на всякакви масови мероприятия и затваряне на моловете, музеи, галерии, спортни центрове и др. Ето и подробностите:

От 4 до 30 ноември се прекратява провеждането на групови мероприятия, концерти, фестивали, базари и изложения. Спират да работят и образователните центрове и школи, както и тези за танцово и музикално изкуство.

Освен това затварят музеите, галериите, кината, театрите, цирковете, спортните центрове, игралните зали, търговските центрове и магазините с площ над 300 кв. м. Преустановяват се и присъственото обучение във висшите училища, както и провеждането на организирани екскурзии в страната.

Тези ограничения обаче няма да важат в случаите, в които 100% от допусканите лица имат „зелен сертификат“ за COVID-19, издаден след имунизация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест.

По-рано днес стана ясно, че у нас в началото на октомври е засечен първият случай на заразен с „Делта плюс“ варианта на коронавируса.

На практика от 4 ноември, независимо от възможността за осигуряване на „зелен сертификат“, временно се преустановяват следните дейности:

  1. Посещение в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
  2. Провеждане на тиймбилдинги и други организирани групови мероприятия на трудови колективи.
  3. Провеждане на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Изключение се прави при осигуряване на дистанция от поне 1.5 метра и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, дезинфекция на ръцете и на помещенията.
  4. Провеждане на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за състезатели към лицензирани спортни федерации.
  5. Провеждане на събирания от частен характер (кръщенета и сватби) при над 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Учениците отново в клас, но при определени условия

В заповедта на здравния министър са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда и включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.

За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен/PCR тест. Персоналът, както и всички ученици от 5. до 12. клас ще трябва да носят защитна маска за лице в училищните сгради.

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Спират свижданията и плановият прием в болниците

От утре се преустановяват свижданията, плановият прием и плановите операции в болниците у нас.

Изключение ще се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, рехабилитациите, продължителното лечение и психиатричната помощ.

От Министерството на здравеопазването отбелязват още, че по този начин ще се облекчи натискът върху болниците и ще се даде възможност ненатоварените отделения да бъдат преструктурирани в звена за лечение на пациенти с COVID-19, а медицинските екипи – да бъдат пренасочени за обслужване на заразени с вируса.

По-рано няколко области вече наложиха мярката заради високата заболеваемост с COVID-19. Сред тях са Бургас, Велико Търново, Перник и Пловдив.

Свижданията, с изключение на такива на пациенти в терминален стадий, както и в социални учреждения за възрастни и деца, също се прекратяват.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X