https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСпоред Мутафчийски Европа може да наложи рестрикции на България заради ниските нива...

Според Мутафчийски Европа може да наложи рестрикции на България заради ниските нива на ваксинация

Най-вероятно Европа няма да остане безучастна на ниските нива на ваксинация в България и може да наложи някакви рестрикции. Това мнение изрази пред БНТ началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Днес болницата отбелязва 130 години от откриването си. Той предположи, че една от мерките ще бъде отправянето на предупреждение да не се пътува до страна с толкова нисък процент ваксинирани хора

Ръководителят на разформирования щаб за борба с коронавируса добави, че е разочарован от ниските нива на ваксинация в България. Той отдаде това и на част от лекарите, които, за да привлекат внимание към себе си, говорили против имунизацията. Като проблем той посочи и издаването на фалшиви COVID сертификати. Пациенти с такива сертификати имало и във ВМА, а от всички лекувани от коронавирус в болницата 90% били без ваксина.

Мутафчийски добави, че не може да си обясни защо българите са толкова недоверчиви конкретно към COVID ваксините.

“Хора, когато ви кажат, че имате много придружаващи заболявания и затова не трябва да се ваксинирате, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за ваксинация”, уточни началникът на ВМА.

Той добави, че в момента в болницата има 168 пациенти с коронавирус, като 71 от тях са в интензивно отделение. По думите му в момента няма свободни легла за най-тежките случаи.

Според Мутафчийски новият вариант на коронавируса – Омикрон, се отличава с изключително много мутации, които са над 50. По думите му до 2-3 седмици вирусолозите ще получат достатъчно данни дали той се разпространява по-лесно, дали заобикаля имунитета и дали се прекарва по-тежко.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X