https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПарите за старост поне 430 лева до края на пандемията

Парите за старост поне 430 лева до края на пандемията

След бомбастичната новина, че пенсиите скачат на 490 лева последва бърза корекция от служебното правителство. Колко точно ще бъде минималната пенсия обясни финансовият министър Валери Белчев в нарочно интервю в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook на Министерски съвет.

Досега минималната пенсия беше 300 лева, а с ковид надбавката от 120 лева сумата става 420 лева. „Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска след свалянето на ковид мерките изведнъж парите на пенсионерите в края на месеца отново да спаднат на 300 лева, направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лева, като остатъкът до настоящата ковид надбавка да бъде нова ковид надбавка. Нашето предложение е тя да бъде 60 лева“, обясни министър Белчев.

Това обяснение може би звучи сложно, но всъщност значи следното: Минималната пенсия ще се увеличи от 300 на 370 лв. от 25 декември. Тогава ще спре изплащането на досегашната сума заради пандемията от 120 лева и ще започне изплащането на нова добавка към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19. Така от Нова година минималната пенсия ще стане 430 лв., а сега тези пенсионери получават 420 лв. Това, разбира се, ще се случи, ако новите управляващи го одобрят.

Но има и уловка – при приключване на пандемията минималните пенсии ше бъдат 370 лева.

Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г., заяви още Белчев. Той отговори на критиките, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да го предложи.

„Това, че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще направят с него”, заяви Валери Белчев.

И подчерта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили. „Нямаме правото да ги чакаме”, каза Белчев. Той обаче обясни, че е прегледан списъкът на договореното между партиите и финансовото министерство е включило тези договорки в проектобюджета.

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което искаме да се погрижим, е доходите на българите да не намаляват и да не страдат от покачването на цените”, каза Белчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X