https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗащо скачат таксите: Отговорът на банките

Защо скачат таксите: Отговорът на банките

Водещата причина е намалелите приходи от основна дейност – разликата между лихвите по депозити и кредити

Намалелите приходи от основна дейност – разликата между лихвите по депозити и кредити принуждава банките да завишават своите такси. Това става ясно от коментар на Асоциацията на банките в България по повод предприетите действия от някой трезори да увеличат стойността на услугите, които извършват.

Причината за по-ниските постъпления от отпуснати кредити е водената от централните банки, в това число и на Европейската централна банка, политика за ниски лихви, която принуждава кредитните институции да потърсят нов бизнес модел за финансиране на своите дейности.

Също така регулациите в областта на банковите и финансовите услуги нарастват значително – и като брой, и като тежест на изискванията, а банките изпълняват безвъзмездно и редица, възложени им от държавата функции – съответно, нарастват и свързаните разходи на банките за целта.

От АББ посочват, че към момента домакинствата разходват около 1,8% от дохода си за финансови услуги част, от които са и банковите, а тенденцията през последните 5 години този дял да намалява.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X