https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Задължителна ваксинация няма да има, докато аз съм премиер

Кирил Петков: Задължителна ваксинация няма да има, докато аз съм премиер

Другата седмица за вас ще има бял автобус, заяви Костадин Костадинов на депутати от другите партии

Ако искаме да запазим нашето население, ако не искаме повече жертви на коронавируса, то нека се обединим около общата стратегия – не искам да съм министър-председател, който просто да отброява бройки умрели хора. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов кога ще бъде отменен зеленият сертификат.

„Няма задължителна ваксинация, това правителство няма да наложи задължителна ваксинация – такава задължителна ваксинация няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател“, подчерта Петков, но беше категоричен, че ваксинацията е основополагащият начин да преодолеем кризата и през последните 3 дни новата програма е привлякла 92 000 души.

„Когато имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, отбеляза той.

Костадинов на свой ред посочи, че „в момента има принудителна, а не задължителна ваксинация (…) зеленият сертификат не дава възможност за избор – или имаш сертификат, или не ходиш на работа“. Той подчерта, че „Възраждане“ няма против доброволната ваксинация, включително с определени стимули и след информационна кампания.

По повод промените в правилата за влизане в НС, той заяви: „Нека да видим как ще ни спрат, като решим да влизаме в парламента“. Във връзка с предстоящия през следващата седмица протест срещу противоепидемичните мерки и неодобрителните възгласи в залата, той се обърна към депутатите от други парламентарни групи: „Не се притеснявайте, за вас ще има бял автобус“ – явна препратка към обсадата на НС по време на летните протести от 2013 г.

„Аз съм бил на протеста с белия автобус, аз приветствам протестите, това е начина, по който гражданите могат да изразят своето мнение“, репликира го Петков, който обаче подчерта, че според него е „безотговорно“ при сегашната епидемична ситуация да се събират много хора на едно място и по-добре е да се търси начин политиците да работят заедно и да се въздържат от популизъм.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X