https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора"Теленор" спъна покупката на "Нетуоркс" от "Виваком"

“Теленор” спъна покупката на “Нетуоркс” от “Виваком”

“Виваком” има договор за покупката на “Нетуоркс България” още от лятото на миналата година, но сделката така и не може да се финализира, тъй като се оспорва от друг национален телеком – “Теленор България”.

В Административния съд-София област е подадена жалба срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията от 1 юли 2021г, с което се разрешава концентрацията на търговска дейност.

На 20 декември 2021 година съдът е дал ход на делото, а следващото заседание насрочено за края на февруари, пише “Утро”.

“Теленор” оспорва крайния извод на Комисията, че придобиването на “Нетуоркс България”, “Онлайн Директ” ЕООД, “ТВН Дистрибуция България” ЕООД и “Телко Инфраструктури” ЕООД няма да доведе до мнополно положение от страна на БТК (която оперира у нас с търговската марка Виваком).

Според изчисленията на КЗК делът на “Нетуъркс” на национлно ниво е 3,6% и с придобиването му “Виваком” ще държи 37% от пазара на пакетни услуги, което е под границата от 40 на сто.

Изчисленията обаче не са толкова прости и вещаят продължителни експертизи и следващи съдебни заседания, така че делото едва ли ще завърши бързо. А “Виваком” продължи придобиването на регионални кабелни оператори и след сделката с “Нетуоркс”, което усложнява допълнително сметките.

Реалистичните очаквания са, че “Виваком” едва ли ще влезе във владение през следващите шест месеца, а съдебната сага може да се проточи и до края на годината. Което едва ли ще огорчи клиентите на “Нетуоркс”, които посрещнаха сделката с притеснения, че новият собственик може да вложи обслужването или рязко да вдигне цените.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X