https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПламен Бейков е новият директор на Русенската опера

Пламен Бейков е новият директор на Русенската опера

Русенска опера ще има нов директор и най-вероятно това ще бъде Пламен Бейков, бас и драматург в Държавна опера-Русе. В сряда в София се проведе конкурс за нов шеф на културната институция.

Освен Бейков, пред 15-членната комисия с председател Григор Паликаров се явиха досегашният директор Иван Кюрчиев, оперният режисьор Георги Симеонов и диригентът Иван Илиев.

До избора се стигна тъй като 4-годишният договор на Кюркчиев изтича.

Пламен Бейков е драматург на Държавна опера Русе, солист и режисьор, пише Бряг. Роден е в Свищов. Завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон, специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим. Имал е концертни изяви в най-авторитетните зали в България, Македония, Русия, Испания, Франция, Гърция, Италия и Португалия. Сред тях са сцените на Auditorio Nacional в Мадрид, Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu в Барселона, зала „Чайковски” и Международния дом на музиката в Москва, Голямата филхармонична зала в Санкт Петербург и др. Гастролирал като оперен артист в почти всички европейски страни и в САЩ. Оперният репертоар на певеца включва над 30 роли. Участвал е в продукции на националните оперни театри в София, Казан и Сараево. От декември 2006 г. Пламен Бейков е солист, а от 2018 г. е и драматург на Държавна опера-Русе.

През 2019 г. се дипломира като бакалавър по специалността Музикално-сценична режисура в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София в класа на проф. д-р Виолета Горчева.

Като режисьор Пламен Бейков е реализирал продукциите на „Човешкият глас“ (Фр. Пуленк), „Учителят по музика“ (Дж.Б.Перголези), „Пламъци в платната на нощта“ (Гиоргос Минас), „Мария Десислава“ (П. Хаджиев), „История на войника“ (И. Стравински) и „Кантата за кафето“ (Й.С.Бах), „Балът на неблагодарните“ (К. Монтеверди).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X