https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНА ЖИВО: Депутатите гласуват окончателно данъци и пари за здраве

НА ЖИВО: Депутатите гласуват окончателно данъци и пари за здраве

На извънредно заседание на парламента ще бъде гласуван на второ четене Законът за корпоративното подоходно облагане с промените за 2022 г. В програмата на депутатите е включено приемането на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

С корпоративния закон се отменя данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване или свързани с използване на персонал. Предлага се в сила от 1 януари 2023 г. тези разходи да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разходи, с което се запазва концепцията разходите, които не са свързани със стопанската дейност на данъчно задълженото лице, да бъдат непризнати за данъчни цели разходи, чрез съответната данъчна техника.

Със законопроекта се въвежда преходна норма, свързана с ваучерите за храна. Предлага се през 2022 г. работодателите да предоставят дължимите, но непредоставени ваучери за храна, заедно с ваучерите за следващ месец.

През преходните разпоредби се предлага още да отпаднат таксите за детските ясли и детските градини и ползването на тези детски заведения да стане безплатно за родителите.

В бюджета на Здравната каса здравноосигурителните приходи за 2022 г. са разчетени с ръст от над половин милиард лева. С промените в държавната сметка за ДОО се планира увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени от 3000 на 3400 лв. Това ще стане от 1 април, както и от същата дата се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се вдига от 650 лв. на 710 лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X