https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБюджет 2022: Депутатите обсъждат на второ четене основния финансов закон

Бюджет 2022: Депутатите обсъждат на второ четене основния финансов закон

Финансовата рамка стана повод за разгорещени спорове между опозицията и управляващите

Депутатите обсъждат на второ четене Бюджет 2022. Финансовата рамка предвижда приходи в размер на над 57,3 млрд. лева и разходи – над 63,2 млрд. лв. Предвижда се дефицит от 4,1 на сто от БВП.

Прогнозите на правителството са безработицата да е 5 на сто, а основните стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на сто. За социалния сектор се отделят над 20 млрд. лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв.

Очакванията са през юли да има актуализация на бюджета и тогава да се заложат повече средства за всички, които протестират в различни сектори. По отношение на парите за тази година премиерът Кирил Петков заяви:

„Този бюджет е много добър. Имаме 8,2 млрд. за капиталови разходи. Инвестираме в човешкия капитал. Увеличаваме заплатите на учителите, но за ресорите, в които ще има реформа, актуализацията е измислена. Това ще кажа на протестиращите”.

В хода на дебата Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС призова правителството да си оттегли проекта на бюджет за 2022 г. , тъй като не предлага годишен хоризонт на действие, предвид намеренията за актуализацията му през юни.

Той предложи втори вариант на финансовата рамка. Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че предложението на Ананиев е недопустимо, тъй като законопроектът е приет на първо четене.

„При изготвянето на бюджета сме се водили от коалиционните политики. Точно по него изпълнихме и всички спешни мерки – ние сме отличници“, каза депутатът от ПП Илин Димитров.

Народният представител от ДПС Петър Чобанов отвърна: „Част от нашите предложения засягат общините, засягат възможността заплатите в администрацията да се повишат. Това се налага поради обезлюдяването и невъзможността да се задържат квалифицирани кадри“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X