https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНад 14 милиона лева ще струва новият плувен комплекс в Русе

Над 14 милиона лева ще струва новият плувен комплекс в Русе

Новият плувен комплекс, който ще се изгради в Парка на младежта в Русе, ще струва над 14 милиона лева, при това без ДДС, стана ясно на проведеното днес обществено обсъждане.

Комплексът ще се стопанисва от „Общински пазари“, като единствено заведението ще се отдава под наем.  12 млн.лв. или 85 % от парите се чакат от Фонд за градско развитие „Север“ – малко над 7 млн.лв. и Банка ДСК – почти 5 млн.лв. Останалите 2 млн.лв. ще бъдат осигурени от общината. Парите, предоставени от фонда, трябва да се върнат в срок от 20 години, при благоприятен лихвен процент, обясниха от администрацията. Проектът трябва да бъде готов до края на 2024 г. според изискванията.

„Градът ни има традиции в плуването и години наред този спорт бе пренебрегван. Десетки деца тренират плуване, триатлон и други спортове, които изискват отлични умения във водата. Целта ни е със собствени сили да изградим общински съвременен комплекс, който да печели средства и те да се връщат обратно в русенци“, каза кметът Пенчо Милков на общественото обсъждане за изграждане на многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта.

„Направен ли е анализ на възвращаемостта“ – това бе сред основните питания. Ръководството обясни, че финансовият анализ е изготвен от независими експерти от Регионалния фонд за градско развитие. Приходите ще се генерират от различните функции, които изпълнява комплексът, разположен в любимия парк. Той ще разполага с открит 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м, детски басейн, площадка, фитнес зала, зала за конференции, спа център и заведение за хранене. Двата големи басейна ще отговарят на изискванията за републикански състезания по плуване и международни турнири по водна топка. В перспектива общинското ръководството планира след завършване на обекта плуването да се включи и в учебната програма на всички русенски ученици.

Във връзка с питанията за достъпа до съоръжението бе обяснено, че в ПУП от 2015 е предвидено изграждането на пътна артерия по периферията на парка, която да не нарушава цялостта му. Изказани бяха предложения за организиран превоз на участниците в масовите състезания.

„В Русе в момента липсва съоръжение, в което да организираме състезание. Такива има в много други градове обаче. Освен всичко, комплексът носи и много социални ползи – повече спортуващи, по-малко болни, по-голяма работоспособност на населението“, подчерта Стоян Малкочев член на УС на Федерацията по водна топка.

Русенци се интересуваха живо и защо не се поднови старият проект за басейн на бул. „Липник“. От общината обясниха, че една от причините е, че той е бил на необосновано висока стойност, а самият басейн е планиран с недостатъчно големи размери, което бе потвърдено и от трениращите водна топка.

Що се отнася до енергийната зависимост на съоръжението бе обяснено, че конструкцията позволява разполагането на слънчеви панели, както и други алтернативни източници на енергия.

На притесненията за достъпа на хора с увреждания и нуждата от детска площадка бе отговорено, че представеният проект е концептуален и детайлите му ще се изясняват тепърва в техническата фаза. Ето защо кметът призова всеки, който има отношение към проектирането да представи в 10-дневен срок на място или на официалния имейл на общината [email protected] своите предложения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X