https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПутин започна война в цяла Украйна, две населени места вече са превзети

Путин започна война в цяла Украйна, две населени места вече са превзети

Русия започна първата война в Европа от повече от 70 години. Украйна е атакувана от Одеса на Юг през столицата Киев до Харков на север с ракетни удари, съобщава се за стотици жертви и ранени. Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус, показват видео кадри от ГКПП “Сенкивка”

Президентът Владимир Путин обяви началото на “специална военна операция” в Украйна, като призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи. “Готови сме за всякакво развитие на събитията. Всички необходими за това решения са взети. Надявам се да бъда чут”, допълни той.

Веднага последва специално изявление на американския президент Джо Байдън, който каза, че “САЩ и съюзниците им ще отговорим заедно и решително, а светът ще потърси сметка на Русия”. Прогнозите на американското разузнаване и военни са, че след първите въздушни удари ще последва руска сухопътна кампания.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие.
Вече е затворено за граждански полети въздушното пространство на страната, Агенцията на ЕС за авиационна сигурност (EASA) предупреди авиокомпаниите да избягват небето над Украйна и да проявяват “изключително внимание” за зона на 100 морски мили (185 км) от границите на страната с Русия и Беларус; Русия обяви затваряне на “някои летища” до 2 март.
Според “Интерфакс Украйна” ракетни удари има по военни обекти в много места, а в Одеса на Черно море и Мариупол на Азовско море е започнал руски десант, но Генералният щаб опроверга твърденията за десант в Одеса.
В столицата Киев се чуват експлозии, включително на международното летище “Бориспол”, в града вият сирени за въздушна тревога, CNN показа в пряко предаване колони от автомобили, напускащи града в западна посока към Полша.
Вътрешното министерство призова хората си подготвят чанти с документи и най-необходимото за случай на незабавна евакуация.
Министерството на отбраната на Русия потвърди със забавяне от близо два часа,че се нанасят удари по военна инфраструктура и авиация в Украйна, но не и по населени места. С прецизни средства за поражение се извеждат от строя военна инфраструктура, обекти на противовъздушната отбрана, военни летища и авиация на украинската армия, допълва съобщението.

Две украински населени места вече са превзети

Две села в Луганска област са били превзети в първите часове на руската военна операция в Украйна, предаде агенция УНИАН, като се позова на властите в Киев. Става дума за Городище и Меловое.

В Луцк е взривена телевизионната кула.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X