https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРуската интелигенция към Путин: Срам ни е от Вас, спрете войната!

Руската интелигенция към Путин: Срам ни е от Вас, спрете войната!

Редица известни руски интелектуалци и общественици – артисти, режисьори, писатели, шоумени, тв водещи, учени отправиха призив за мир и призоваха президента Владимир Путин да спре братоубийствената война спрямо Украйна. Творци и учени от Руската академия на науките организираха още през вчерашния ден подписки с подобен призив и с молба да не се допусне хуманитарна криза в Украйна.

“Тази фатална стъпка води до огромни човешки загуби и подкопава основите на изградената система за международна сигурност. Върху Русия лежи отговорността за подпалването на нова война в Европа”, пишат в открито писмо над 400 руски учени от РАН.

“Напълно ясно е, че Украйна не представлява заплаха за сигурността на страната ни. Войната срещу нея е несправедлива и откровено безсмислена. Украйна е била и остава близка до нас страна. Много от нас имат роднини, приятели и колеги, които живеят в Украйна. Нашите бащи, дядовци и прадядовци са се борили заедно срещу нацизма. Воденето на война в името на геополитическите амбиции на ръководството на Руската федерация, водено от съмнителни историософски фантазии, е цинично предателство към паметта им”, пишат обществениците.

“Отнасяме се с разбиране към европейския избор на нашите съседи. Убедени сме, че всички проблеми в отношенията между нашите страни могат да бъдат разрешени по мирен път.

След като започна войната, Русия се обрече на международна изолация и изпадна в позицията да бъде разбойническа държава. Това означава, че ние, учените, вече няма да можем да си вършим нормално работата: в крайна сметка провеждането на научни изследвания е немислимо без пълноценно сътрудничество с колеги от други страни.

Изолацията на Русия от света означава по-нататъшна културна и технологична деградация на страната ни при пълно отсъствие на положителни перспективи. Войната с Украйна е стъпка до никъде.

Тъжно ни е да осъзнаем, че нашата страна, която има решителен принос за победата над нацизма, сега се превърна в инициатор на нова война на европейския континент”, заявяват стотици учени от РАН.

С думите “Ще бъдете прокълнати”, Руският конгрес на интелигенцията се обърна открито към “подпалвачите на война” в Украйна. “Въпреки ужасната цена, която и Украйна, и Русия несъмнено ще платят за тази война, ръководството на Руската федерация продължава своята пагубна политика”, се казва в писмото. Авторите му сравняват официалната реторика на Русия и провокациите на Путин с Хитлер и нахлуването в Полша през 1939 г.

Подписалите са убедени, че историята не може да бъде измамена и ако избухне голяма война, то нейните подбудители “ще бъдат назовани поименно”.

“Ще бъдете прокълнати от това и от следващото поколение. А някои от вас ще доживеят да видят трибунал във ваша чест. Ние, които се противопоставяме на войната, няма да бъдем разделени нито от идеологическите разногласия, нито от полицейските палки“, смятат авторите на призива.

Сред инициаторите на писмото са редица руски културни дейци – актрисите Лия Ахеджакова и Наталия Фатеева, режисьорите Гари Бардин и Андрей Смирнов, музикантът Андрей Макаревич, писателят Дмитрий Биков, поетите Вероника Долина и Алексей Цветков, правозащитниците Валери Борщев и Светлана Ганушкина, политиците Лев Шлосберг, Борис Вишневски, Андрей Нечаев, анализаторите Леонид Гозман, Андрей Пионтковски, социологът Лев Гудков, историкът Борис Соколов и др.

“Съдбата и на Украйна, и на Беларус се намират в ръцете на Путин, той може да си ги сложи във вътрешния джоб, за да възтържествува неговият „руски свят“, руската империя на справедливостта. Но за коя именно справедливост става дума?

В този миг трябва да надникнем в онази реалност, в която живее нашият „Цар-злосторник“. Реалността, в която е въвлякъл и своите кремълски другари. Тоз или онзи измежду тях може и да се е позадавил с тази реалност, но засега никой не смее да гъкне”, написа в свой анализ руският писател Виктор Ерофеев.

“И така, светът на нашия Цар-злосторник се е сформирал от четири фактора. Първо – от уличните гамени в Ленинград, които си живеят по свои закони. Там важи само едно: да надвиеш, да унизиш другите и да ги изнасилиш. Вторият фактор са източните бойни изкуства – още един темел в съзнанието на Путин, който изисква единствено победа. Трето – работата му в КГБ, борбата срещу врага в името на победата. И четвъртият му мотив: да се възстановят границите на Съветския съюз. Което според него е справедливо, защото (така гласи съответната версия) американците са разрушили великия СССР. Придърпали са републиките към своя лагер, сякаш вадят картофи от жарта. Но „руският свят“ е готов за отмъщение. Отмъщение – любимата дума на уличните гамени.

Путин се мисли за много ловък. Но американците решиха да евакуират хората от своето посолство в Киев, намеквайки, че той се готви да превземе украинската столица – и предотвратиха ефекта на едно неочаквано нападение. А Путин обича да действа неочаквано. Това му е най-милото.

От Европа обаче нашият цар-пакостник изобщо не се бои. Той смята Макрон за най-обикновен пощальон на Байдън, а и към реалната сила на германския канцлер Шолц не се отнася с по-голям респект. Интересува го единствено Байдън: Путин смята, че само Байдън му е равен по сила и само с него може да си мери мускулите. Ето защо отвори и темата за границите. През Украйна минава руско-американската граница. Друга няма. Дали Путин ще я прекрачи? Мисля си, че в главата му се въртят четири мечти”, казва Ерофеев.

“Едната е мъничка: да разшири Донбас до границите на Луганската и Донецката области. Втората е „Новорусия“ – нововъзкръсналата, за която се говори още от 2014. Да отнеме на Украйна всички земи от Харков до Молдова, включително и красавицата Одеса. Тази мечта ще струва много повече кръв и трупове. Но кой ти гледа! Третата – да превземе Киев и да инсталира свое правителство. Това вече е море от кръв. Но кой ли ще седне да ти брои труповете – така мисли обичайният злосторник.

Само слабаците броят трупове. И четвъртата мечта на Путин: да превземе цяла Украйна и да излезе на границата с Полша. Ето, това вече е истинската мечта за възстановяването на границите на Съветския Съюз. Е, ще трябва да се понапънем, казва си злосторникът, но залогът си струва. В крайна сметка Путин зашлеви поредния шамар по бузата на западния свят. А колко още ще последват? Не можеш ги преброи. Путин е доволен от себе си и си казва: „Молодец!“, пише в коментара си руският писател.

“Това е огромна трагедия, която лишава много от нас от бъдеще. Аз съм в шок, преживяваме, нощем не спим, гледаме новините, звъним си с приятели, вероятно както всички жители на Украйна и Русия. Какво да правим? Да правим каквото трябва и да става, каквото ще. Ние смятаме така: да говорим с хората за мир, където това е възможно. Да говорим спокойно, без истерии, защото такива времена дойдоха. Товя е много важно. Мир за целия свят”, сподели музикантът и фронтмен на групата ДДТ Юрий Шевчук.

Остър в изказването си бе и писателят Борис Акунин: “До самия край не можех да повярвам, че Путин ще започне тази абсурдна война — и сгреших. Винаги съм вярвал, че накрая разумът побеждава — и съм грешал. Лудостта победи. Хора умират, пролива се кръв. Русия се управлява от психически увреден диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя, пише Лупа.

Знам, че Путинландия и Русия не са едно и също нещо, но сега няма разлика за целия свят. Страшно е за украинците. Страшно е за здравомислещите руснаци, които са под властта на маниак. За руснаците с промити мозъци, които сега се радват, също е страшно. На 24 февруари 2022 г. започна нова ера за всички нас… Колко време ще продължи и колко ще са жертвите?”

Тв водещият и комик Александър Гудков, който отбелязва своя рожден ден на 24 февруари и е с донбаски корени, написа в своя Инстаграм профил: “Срам ме е, че съм роден на този ден” и вместо да празнува, постави черен квадрат.

Същото направи и актрисата Елена Подкаминская – сложи на профила си в социалните мрежи черен квадрат и написа: “Не на войната!”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X