https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияУкраинка от Русе е сред лекарите доброволци, преглеждащи евакуиращите се от войната

Украинка от Русе е сред лекарите доброволци, преглеждащи евакуиращите се от войната

Националната асоциация на доброволците, заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев, събират лекари от цялата страна, говорещи руски или украински, които да преглеждат и лекуват идващите от Украйна.

“До момента са се отзовали над 70 лекари, от които повече от 12 души могат да говорят украински, а голяма част от останалите колеги говорят руски“, заяви пулмологът д-р Симидчиев в студиото на „Тази сутрин“.

В инициативата са се включили лекари от най-различни специалности, в най-голяма степен това са общопрактикуващите лекари.

Преобладаващо от големите градове София, Варна, Пловдив, Русе. Има лекарка от Русе, която е украинка.

Д-р Симидчиев заяви, че има нужда да се направят корекции в Закона за доброволчеството и даренията, за да може да се помогне ефективно при подобна хуманитарна криза.

Той коментира ражданията в бомбоубежища в Украйна и отглеждането на новородените под земята. “Когато рисковете над земята са високи – ракети попадат в болнични заведения, кооперации, рисковете под земята са по-малки, а ползата по-голяма. Медицината трябва да помага от самото начало до края на живота – хората да живеят по-дълго, по-безопасно, по-комфортно”, каза д-р Симидчиев.

В помещения под земята има тендеция да се развият алергични заболявания или респираторни заболявания, свързани с вдишването на спори, тъй като влагата е по-висока под земята. “Има и нещо, наречено туристическа диария, типична при хората, които се местят от едно място на друго”, добави той.

Има достатъчно ваксини у нас и за бежанците от Украйна, каза д-р Симидчиев. Ако някои от идващите от Украйна имат ваксинационни сертификати, те са международни и могат да служат и в България. “Трудно ми е да направя прогнози за бъдещето. Когато голяма част от населението не е ваксинирано, рисковете епидемията да се възобнови е голямо”, предупреди той, но подчерта, че има намаляване на епидемията у нас, иначе би имало опасност от наслагване на няколко кризи.

Запитан за оставката на военния министър Стефан Янев, Симидчиев, който е депутат на ДБ, каза, че не очаква оставката да предизвика трус в управляващата коалиция, тъй като Янев е кандидат на ПП. “Те сменят собствен министър, не на някой от партньорите”, каза той. Симидчиев направи паралел с темата на пандемията и темата с украинската криза. Не успяваме да реагираме като общност, е неговият извод, обществото е разделено, а хора като Янев допълнително допринасят за разделението на обществото. Янев е на висока политическа позиция и там се появиха пукнатини в риториката. Това отслабва позицията ни като член на НАТО, каза още д-р Симидчиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X