https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНовият директор на операта в Русе стъпи в длъжност

Новият директор на операта в Русе стъпи в длъжност

Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев, след проведен конкурс

Пламен Бейков е роден през 1967 година в Свищов. Възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“. Завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал в „Българската академия за изкуство и култура“ при българския певец Борис Христов в Рим. В продължение на петнадесет сезона е солист на Русенската опера. От началото на юли 2018 година до настоящия момент е и драматург на Държавна опера-Русе.

Като оперен артист е участвал в продукции на всички български оперни театри, гастролирал е в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Участвал е в продукции на националните оперни театри в София, Казан и Сараево. Като камерен изпълнител и солист на кантатно-ораториални произведения, Пламен Бейков също е добре познат на българската публика, изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия.

В Русе и страната добива популярност като автор и водещ на образователните програми на Русенската опера в периода 2010-2019, излиза на сцената като сценарист и водещ на редица концерти от нейния афиш.

В продължение на 15 години участва в концертни и просветителски проекти на Фондация „ЮЛАНГЕЛО“.

През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера – Русе Пламен Бейков осъществява своя режисьорски дебют. Реализира свои постановки за Старозагорската и Русенската опера. Негови постановки участват на Фестивала „Сцена на вековете“ на Царевец – Велико Търново и на Международния фестивал „Изкуството на Барока“ – София. Последната му режисьорска работа бе осъществена в Русе – световната премиера на операта „Хамлет“ от Джоузеф Самър за мащабната продукция на Държавна опера-Русе.

В началото на 2019 година започва неговото сътрудничество с Българската хорова капела „Георги Робев“ с диригент Нели Трошева. С този хоров колектив през 2021 записва и издава соловия албум „Архангелски глас“ с български и руски многогласни и старинни монодични църковни песнопения.

През 2020 година Пламен Бейков защитава своята магистърска степен в специалността Музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Виолета Горчева.

Носител е на наградите „Достоен за Свищов“, „Златно перо“ и Награда „Русе“ за принос в развитието на изкуството и културата.

От 1 март 2022 година Пламен Бейков е директор и главен художествен ръководител на Държавна опера – Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X