https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаТържествена заря за 145 години от Освобождението на Бяла

Тържествена заря за 145 години от Освобождението на Бяла

145 години от Освобождението на Бяла и 144-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго ще отбележат жителите на общината на 2 март.

Проявите по случай празника започват от 17 часа в Арт център Бяла. Там ще се състои церемонията по официалното връчване на наградата на 19-ото издание на Meждyнapoдния фecтивaл нa чepвeнoкpъcткитe и здpaвни филми във Bapнa, което се състоя през миналата година. Документалният филм „Ангелът на милосърдието“, финaнcиpaн oт oбщинa Бялa, пoлyчи тогава Спeциaлнaтa нaгpaдa нa пpeдceдaтeля нa БЧK. Създателите на лентата Аделаида Радева и режисьорът Борис Радев също ще присъстват на тържеството.

След срещата с официалните гости, дошли за празника в Бяла, всички ще се съберат около Паметник на загиналите на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Там ще дойдат и курсантите от Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново, които ще участват в тържествената заря. Преди това курсантите ще разгледат Музея на восъчните фигури и ще посетят Историческия музей в града.

Тържествената церемония ще се състои от 18.50 часа на пл. „Екзарх Йосиф I”. Слово пред присъстващите ще произнесе кметът Димитър Славов, отбелязва Бряг. След това ще започне официалното честване по държавния протокол, което датира от 2004 г. По традиция събитието ще завърши с тържествена заря-проверка с участието на курсантите от НВУ „Васил Левски” от Велико Търново.

Поради пандемията от COVID19 се приканват жителите и гостите на официалната церемония на събитието да не се струпват на големи групи, да спазват дистанция помежду си и да носят предпазни маски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X