https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДва случая на африканска чума в Русенско

Два случая на африканска чума в Русенско

Два случая на африканска чума по диви свине са регистрирани в средата на февруари в Русенско

Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните на заседание на Областната епизоотичната комисия. Едното диво прасе с положителна проба е било в района на местността „Батаклията“, а другото край Хотанца.

От ОДБХ успокояват, че няма опасност за 18-те индустриални и фамилни ферми в региона, нито за личните стопанства на хората. Въпреки това е необходимо да се спазват мерките за биосигурност, като най-важните от тях са да се сменят дрехите при обслужване на животните, торта да се съхранява на специално обособени за целта места, да се ограничи достъпа на чужди хора до обектите, както и да се избягва достъпа на всякакъв вид животни, които не са от стопанството.

Продължава ежеседмичното вземане на проби от прасета в индустриалните ферми. В Русенско те са 9, като всички с изключение на свинекомплекса в Николово работят на пълен капацитет. В Николово се извършват ремонтни дейности, като част от тях са свързани с подобряване на мерките за биосигурността. По последни данни регистрираните лични стопанства, т.нар. „заден двор“ в региона са 206 – главно в Ценово и Бяла.

До края на годината предстоят и трикратни проверки на животновъдните обекти, където се отглеждат прасета за собствени нужди. Инвентаризациите ще бъдат извършени до края на месеците май, август и октомври. Проверяващите ще следят за това дали всички животни са маркирани и дали има нерегламентирани места, където се отглеждат прасета. Ще се проверява и и онлайн търговията със свинско месо и живи животни. В случай, че бъде установено нерегламентирано организиране на пазари и продажба на прасета, незабавно трябва да бъдат информирани служителите в Областната дирекция по безопасност на храните и органите на МВР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X