https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщината кандидатства за финансиране на реставрацията на Семизовата къща

Общината кандидатства за финансиране на реставрацията на Семизовата къща

Общината ще кандидатства за финансова подкрепа от Министерството на културата за реставриране на сградата на ул. „Иван Вазов” №15 (Семизовата къща). Това става ясно от докладната, внесена от кмета Пенчо Милков за разискване в Общинския съвет. Сградата е аркитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Сега нейното състояние се определя като критично. Има частично слягане в основите от навлажняване на земната основа и частично пропадане на льосовия масив.

Предвидените строително-ремонтни и консервационно-реставрационни работи включват четири етапа на изпълнение. В първия ще се ремонтират покривът, фасадните мазилки, вътрешната сутеренна мазилка; ще се укрепи конструкцията, ще се исградят стьлбищата към сутерена. Във втория етап ще се извърши консервация и реставрация на външни сrьлбища и фасади, доизграждане на тоалетните в сутерена. Третият етап планира благоустрояване, вкл. полагане на плочника и озеленяване. Четвъртият етап е художествената реставрация.

Процедурата за кандидатстване налага собственикът на недвижимата културна ценност да представи декларация или друг документ, в настоящия случай – решение на Общинския съвет, удостоверяващ съгласието на собственика за осъществяването на консервационно-реставрационните дейности. В тази връзка кандидатурата ще бъде обсъдена на следващата сесия на местния парламент.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X