https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНинова към МС: Да обявим форсмажор заради войната

Нинова към МС: Да обявим форсмажор заради войната

Ще предложим на Министерския съвет да се обяви форсмажор заради войната, за да се облекчи българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на икономическата комисия в парламента.

Форсмажор се обявява за определен срок – в случая предложението ще е от 24 февруари, когато започна войната, до март. Актът е готов, в момента е на междуведомствено съгласуване и вероятно ще се гласува на Министерския съвет следващата седмица. Нинова заяви, че е разговаряла със строителната камара, която е споделила за проблеми със суровини и покачване на цените на желязото и други материали. Проблеми има във всички сектори. Нашите търговски икономически служби в чужбина проучват в момента възможности за алтернативни трасета и страни за доставки.

Министерството на земеделието е подало информация към Брюксел и затова, че сме готови при усложняване на обстановката да се спре износа на зърно от България при усложняване на обстановката. Към момента обаче износът не е спрян. Има осигурено финансиране от 1,1 млрд. лв. за изкупуване на зърнени култури от държавно дружество към земеделското министерство чрез стоковата борса, за да се попълнят нужните резерви до 2023 г., уточни още Нинова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X