https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзраел иска да настани до 1000 украински евреи в русенската "ОЗК Арена"

Израел иска да настани до 1000 украински евреи в русенската “ОЗК Арена”

Държавата Израел е поискала помощ от Община Русе да бъдат приети и настанени около 500 украински евреи в града и по-точно в зала “ОЗК Арена”.

Информацията бе потвърдена от кмета Пенчо Милков. “Да, получи се такова писмо, с което се иска цялата спортна зала, в която да бъдат настанени между 500 и 1000 украински граждани. Разноските по оборудването ще бъдат поети от израелската държава”, цитира по памет Милков.

Предложението от страна на израелците е те сами да платят за оборудването и създаването на удобствата на бежанците, а от Общината се иска само да разрешат ползването на залата. Градоначалникът е дал задачата на заместника си Енчо Енчев да вземе решение как да постъпи и дали да удовлетвори искането на израелците, пише “Бряг”.

Изданието потърси за коментар Енчев, но той затвори на телефонното обаждане и не е коментирал случая.

Медията ни научи още, че преди да се свържат с Пенчо Милков, израелците са се обърнали със същата молба към местен хотел, като също са обещали да поемат всички разноски по настаняването на бежанците. Продължителността на престоя щяла да бъде като начало за 1 месец.

Припомняме, че през март 2020 г. за около пет часа бе изградена военнополева болница в ОЗК “Арена”. Тренировъчното мероприятие бе заради започващата тогава пандемия от COVID-19.

Военни от поделението в Шумен на площадката на спортната зала подредиха тогава 237 легла, всяко от тях с дюшек, възглавница и нощно шкафче. Други 63 легла бяха разположени в обособени помещения, където могат да бъдат настанявани пациенти в по-тежко състояние.

Началникът на поделението в Шумен обясни пред медиите, че залата е многофункционална и изключително добра за изграждане на лазарет.

Има хигиенни условия, има и стаи за персонала и лекарите. Залата би могла да се ползва при извънредна ситуация с много болни, след като бъде запълнен капацитетът на болниците в града.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X