https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНад 300 хил. българи смениха пенсионния си фонд. Защо?

Над 300 хил. българи смениха пенсионния си фонд. Защо?

През 2021 г. сме прехвърлили над 1,23 млрд. от един пенсионен фонд в друг

През миналата година 304 148 българи са сменили универсалния си пенсионен фонд(УПФ), показват данни на Комисията по финансов надзор (КФН). Това е със 72 627 или 31% повече от пандемичната 2020 година, когато фонда си са сменили 232 148 човека.

В УПФ се съхраняват средствата на хората родени след 31 декември 1959г. по така наречените лични партиди във втория пенсионен стълб. В него всеки месец влизат по 5% от заплатите на всички работещи.

„Години наред хората не се интересуваха от прехвърляне на пенсионните си фондове и дори в кой фонд са разпределени. Това е тенденция от последните години“, казва финансовият консултант Стойне Василев.

Общият размер на прехвърлените средства в пенсионни партиди е било в размер на над 1,23 млрд. през 2021г., а през 2020 осигурените лица, са прехвърлили близо 814 млн. като наблюдаваме значителна разлика в двата отчетни периода.

През 2021 г. във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване служебно са разпределени общо 78 053 лица, от които 67 840 лица в универсалните фондове и 10 213 лица в професионалните фондове. Служебно разпределените лица през същия период съставляват 93,57 на сто от общия брой постъпили лица (от новоприети заявления и служебно разпределени) в универсалните фондове и 81,66 на сто в професионалните по данни на КФН.

Защо хората сменят пенсионния си фонд?

“Тъй като по-голяма част от хората, които влизат в системата за допълнително пенсионно осигуряване, са автоматично разпределени по административен принцип, когато започнат трудова дейност на първото си работно място, след време размислят и решават сами да изберат в кой фонд да отива тяхната партида. Хубаво е, че хората проявяват интерес къде са спестяванията им. Това означава, че пазарът е жив и хората се информират, за да изберат най-доброто за себе си,“ казва старши икономистът Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Експертите нямат обяснение защо толкова повече хора са се прехвърли в друг фонд през 2021 в сравнение с 2020, но от една страна, можем да предположим, че по-малкият брой на прехвърлени партиди през 2020г. се дължи на пандемичната обстановка и значително по-малката възможност и заинтересованост на хората по темата за сметка на тази за COVID 19.

От друга страна, всеки може да се прехвърли в друг фонд, ако например не е доволен от постигнатата доходност от компанията, в която се осигурява или пък не е доволен от обслужването, затова влияние имат и индивидуалните нагласи.

Фонд, който да бъде там и след 100 години

„Има няколко основни причини хората да се прехвърлят в нови пенсионни фондове. Първата и най-често срещаната е скорошно пенсиониране. Често хората, на които им остава от 3 до 5 години до пенсиониране, предпочитат да прехвърлят партидата си от частния фонд в НОИ с идеята да взимат по-голяма пенсия.

Втората причина се наблюдава при по-младите, които търсят по-висока доходност във фондовете и обикновено се прехвърлят в универсалните пенсионни фондове, заради по-добрите проценти, които предлагат,“ казва Стойнев.

Според Ганев важен фактор е и сигурността на самия фонд. Хората избират внимателно къде да прехвърлят партидата си, защото смятат, че това е дългосрочна инвестиция и търсят фонд „който да бъде там и след 100 години“.

Резултатите от доходността на фондовете през миналата година не са много близки. Процентът на годишната доходност от управлението на парите на осигурените е между 1,96% и 6,56%, показват последните данни на КФН. Поради тази причина и конкуренцията между фондовете е доста голяма, а желанието да привлекат нови осигурени лица амбицира фондовете.

„Другата най-често срещата причина е работодателят да смени своя пенсионен фонд. Когато дадена компания каже на своите служители, че сменя пенсионния фонд, с който работи, служителите ѝ често се местят заедно с нея. Причината е, че в зависимост от договорите и уговорката на работодателя с пенсионното дружеството служителите могат да получават и с до 20% по-добри олихвявания на партидата си,“ допълва Стойне Василев.

Броят на хората, които вече получават втора или трета пенсия няма как да сменят фонда си, а за останалите възможността да се прехвърлят в друг пенсионен фонд е веднъж годишно, споделят специалистите.

Според Василев напоследък се наблюдава и една друга тенденция свързана с кредитирането. Понякога банките работят с избран от тях пенсионен фонд и предлагат на своите клиенти, които теглят кредити да сменят фонда си. Обикновено това води до намаляване на лихвата за клиента. С увеличаването на ипотечните кредити в последните години тенденцията хората да решат да сменят пенсионен фонд заради по-добър лихвен процент за кредита си се увеличава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X