https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлед въпрос на Крум Зарков: Входните сметки и такси на блока излизат...

След въпрос на Крум Зарков: Входните сметки и такси на блока излизат от ръцете на домоуправителите

Дейността на професионалните домоуправители ще се регулира, за да се прекрати порочната практика, при която гражданите търпят вреди в резултат на некачествени услуги. Ще се създаде механизъм за събиране на невнесени такси от „недобросъвестни“ съседи, включително и за сгради, чиито собственици не обитават апартаментите си.

Предвидено е и да бъде засилен контролът от страна на местната власт, която на практика в момента отсъства.

Това е заложено да бъде включено като промени в Закона за управление на етажната собственост, съобщи регионалният министър Гроздан Караджов на питане на депутата от БСП Крум Зарков.

От отговора на министъра става ясно още, че с промените се цели да се разрешат пречките в инвестициите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради; да се регламентира професионалното управление на етажната собственост в многофамилните жилищни сгради, като по този начин подобри контролът върху компаниите, извършващи тази дейност, пише Бряг.

Освен това промените ще създадат законова възможност за учредяване на банкова сметка на етажната собственост за средства, събирани за управление и текуща поддръжка не само за поддържането на фонд „Ремонт и обновяване“. Също така банковата сметка ще е на името на дадената собственост, а не на физическото лице и ще улесни кандидатстването за колективни кредити, поясни още министър Караджов.

Той посочи, че сега действащият Закон за управление на етажната собственост очевидно вече е остарял, а в него не са регламентирани неща, като: на каква сметка стоят парите на хората, какво се случва, ако този домоуправител просто завлече етажните съсобственици и т.н.. Проблеми има и в обратната посока – в момента много чудесни имоти, които бяха построени със съответната обща инфраструктура, основно в морските курорти, сега се саморазрушават, поради това че или собствениците са така наречените отсъстващи собственици, или поради неплащане, което също така е сериозен проблем, тоест неплащащите съседи до голяма степен спират пък онези, които плащат, за да поддържат общите части.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X