https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗемеделският министър очаква поевтиняване на българските плодове и зеленчуци

Земеделският министър очаква поевтиняване на българските плодове и зеленчуци

Българските плодове и зеленчуци неминуемо ще поевтинеят, каза днес пред “Нова телевизия” министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Това щяло да стане със сериозното предлагане на родната продукция по време на летния сезон. “Със сигурност, ако има някакво поскъпване, то няма да е драстично както през пролетния сезон, когато излизат на пазара първите оранжерийни плодове и зеленчуци”, аргументира се Иванов.

Той не се притеснява от това, че в момента турските плодове и зеленчуци владеят пазара, защото българският потребител предпочита родното производство и с намаляването на неговите цени, ще се преориентира към него. Иван Иванов каза, че Министерството на земеделието ще настоява при актуализацията на бюджета ДДС за българската земеделска продукция да бъде намален.

По думите на министъра в никакъв случай не може да се говори за зърнена криза у нас, каквито са опасенията на част от производителите. “Прогнозите са за много добра реколта”, каза Иванов.

Според него спекула с цените би могло да има, защото в България няма законодателство, което да бори това явление. Разчитам Министерство на икономиката да реализира целия потенциал на своите структури, за да не се допусне увеличение на цените”, допълни земеделският министър.

През седмицата министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) да осъществяват строг контрол и да не се допуска спекула с цените след влизане в сила на мерките на правителството заради високата инфлация. В отговор смененият председател на Комисията за защита на потребителите, който стана зам-министър на икономиката Димитър Маргаритов обяви, че в закона понятие спекула няма и съответно няма как да се извършва контрол.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X