https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПаричен бонус за всеки, който разкрие данъчно престъпление

Паричен бонус за всеки, който разкрие данъчно престъпление

Продължаваме промяната” пише проектозакон, в който ще се регламентира паричен бонус за всеки, който издаде случай на данъчна измама. Той е част от мерките за справяне в последствията от инфлацията, а целта е да има по-голяма събираемост в хазната. Това обясни пред “Нова телевизия” депутатът от управляващата партия Искрен Митев.

Той уточни, че проектозаконът е бил обсъден вчера с работодателите по време на тристранния съвет. По думите му от бизнеса са се изказали ласкаво за идеята и са я подкрепили.

Митев добави, че паричният бонус за подобен сигнал ще се дава, след като се установи данъчното престъпление и държавата успее да вземе укритите данъци. Бонусът ще е в размер на 10% от събраната сума. Депутатът подчерта, че тепърва трябва да се уточнят какви доказателства ще са необходими, за да се предприемат конкретни действия срещу някоя фирма, за да не се стигне до опити за очерняне на бизнеси. Според него подобна мярка ще донесе стотици милиони левове за бюджета.

Предвидена е и финансова глоба при фалшиви сигнали. Към момента е разписано, че при три сигнала без резултат ще има санкция за подалия ги.

Искрен Митев даде и пример как ще действа мярката. “Сега, ако не ви издадат касова бележка в кварталния магазин, може да подадете сигнал и НАП запечатва обекта. Идеята е след сигнала вече да получавате част от укритите от търговеца данъци. Така ще имате чисто финансов стимул да го направите”, обясни депутатът.

По думите му няма да има таван на бонусите, защото така ще се стимулира разкриването на големи данъчни измами.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X